Societat

El papa reforça la llei contra l’abús sexual dins del Vaticà

Introdueix un termini de 20 anys per a la prescripció del delicte, a comptar des de la majoria d’edat de la víctima

 Fixa per als funcionaris públics “l’obligació de denunciar”

El papa Francesc ha decidit endurir les lleis contra l’abús sexual de menors d’edat, de moment dins de casa, al mateix Estat del Vaticà. Després del resultat de la cimera que va abordar la qüestió i va aplegar fa un mes els líders catòlics, el papa va reforçar ahir la llei contra els abusos comesos al Vaticà o per membres de la Cúria Romana. És a dir, al conjunt d’òrgans de govern de la Santa Seu i l’Església catòlica. La nova normativa entrarà en vigor el proper 1 de juny.

La cimera de febrer va ser impulsada pel papa, i s’hi pretenia buscar mesures que comprometessin els bisbes arreu del món per deturar l’hemorràgia d’escàndols i posar fi als abusos. Malgrat això, va acabar de forma decebedora per a les víctimes perquè no en concretava cap. Ara, i segons un document fet públic ahir pel Vaticà, una nova normativa preveu mesures com introduir un termini de 20 anys per a la prescripció d’un delicte. Una de les principals demandes de les víctimes d’abusos arreu és que aquests no prescriguin, ja que els infants poden tardar dècades, fins i tot, a ser conscients o a gosar denunciar la violència sexual per part del clergat.

Missatge al món

La nova llei intenta posar-hi remei dins el Vaticà, i preveu que en el cas que la víctima sigui menor, començarà a comptar quan faci la majoria d’edat. “La protecció dels menors i les persones vulnerables és una part integral del missatge de l’Evangeli que l’Església i tots els seus membres estan cridats a difondre a tot el món”, escriu el papa en una carta en forma de motu propio publicada també ahir, juntament amb l’articulat de la llei. En aquesta carta, el papa Francesc expressa la voluntat que es mantingui una comunitat “respectuosa i conscient dels drets i les necessitats dels infants i les persones vulnerables”. També insta a “prevenir qualsevol forma de violència física o mental, abús, negligència o explotació”.

Una altra novetat de la llei és la que recull l’article tres, que fa referència a “l’obligació de denunciar”. Segons aquest article, el funcionari públic ha de denunciar “sense demora” els delictes si té motius “fonamentats” per creure que un menor és víctima d’abusos. Si es descobreix l’omissió, la llei preveu una multa d’entre 1.000 i 5.000 euros. A més, si el fet és comès per un agent o oficial de la policia judicial, la pena que se’n preveu és d’una reclusió de fins a sis mesos.

La nova legislació també preveu un “servei d’acompanyament” a la víctima que “garanteix” l’atenció mèdica i social. S’hi inclou l’assistència psicològica i terapèutica “d’urgència”, a més d’informar-la dels seus drets i de com fer-los valdre.

Viatge al Marroc per estrènyer vincles amb l’islam

Avui, el papa Francesc comença un viatge de dos dies pel Marroc, amb l’objectiu de reforçar el diàleg amb l’islam. El Vaticà també vol posar el focus en el drama de la immigració que arriba pel Mediterrani fins a Europa i a donar suport a la petita comunitat catòlica existent al Marroc. Així, el papa torna a visitar un país musulmà poques setmanes després d’haver fet història amb la seva visita als Emirats Àrabs Units, on juntament amb el gran imam de la mesquita d’Al-Azhar, va llegir el document sobre la “fraternitat humana per a la pau mundial i la convivència”. Es pretén que aquest viatge serveixi també per lluitar contra l’extremisme religiós.

La comunitat catòlica al Marroc està formada per unes 25.000 persones, quasi totes estrangeres. El Marroc reconeix la llibertat de culte als estrangers, però no admet la conversió a altres religions dels seus ciutadans i hi ha catòlics que no ho fan públic per por a represàlies de la monarquia marroquina. Al país, l’Església catòlica està present sobretot en tasques educatives, de caritat i assistencials als immigrants. El papa es reunirà amb unes 60 persones immigrants assistides per Càritas a Rabat, que procedeixen sobretot de l’Àfrica subsahariana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona