Salut

Es disparen les infeccions de transmissió sexual

Els casos de clamídia i gonocòccia han augmentat un 215% i un 130%, respectivament, en un any

Salut subratlla la importància de l’ús del preservatiu en les relacions

Si no es tracten a temps, les ITS poden derivar en malalties greus

Les infeccions de transmissió sexual (ITS) s’han disparat en els darrers anys. En un sol any, els casos d’infeccions per clamídia detectats a la regió sanitària de Girona s’han incrementat un 215% (s’ha passat dels 143 casos del 2017 als 451 del 2018) i els casos de gonocòccia han augmentat un 130% (s’ha passat dels 77 casos als 177 en el període esmentat). I el nombre de casos de sífilis també va registrar un augment, si bé va ser menor: es va passar dels 49 casos el 2017 als 58 de l’any passat, la qual cosa representa un creixement del 18,3%. L’any passat es van detectar un total de 687 casos d’ITS.

La cap del servei de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública a Girona, la doctora Neus Camps, explica que l’increment de casos diagnosticats de malalties de transmissió sexual, especialment de les infeccions per clamídia i per gonococ, s’explica, d’una banda, per una major implicació dels professionals sanitaris en el control i detecció de casos i, de l’altra, per les conductes de risc en les relacions sexuals, especialment entre els joves, en les quals el preservatiu brilla per la seva absència. “La màxima preocupació de les joves és no quedar embarassades, de manera que recorren a les píndoles anticonceptives”, indica Montse Danés, tècnica del mateix servei de Vigilància i Resposta. “Va haver-hi una generació de joves que, arran dels casos de sida dels anys vuitanta i noranta, era molt conscient de la importància de l’ús del preservatiu, però la generació de joves d’ara desconeix el que va passar i s’ha produït un relaxament important en l’ús del preservatiu”, hi afegeix Carles Mundet, cap del servei de Promoció de Salut a Girona.

La infecció per clamídia, causada pel bacteri Chlamydia trachomatis, afecta principalment els òrgans genitals i el recte. La gonocòccia, coneguda també com a gonorrea, és una infecció de transmissió sexual causada pel bacteri Neisseria gonorrhoeae. Aquest pot créixer i multiplicar-se amb facilitat a les zones humides del cos humà com l’aparell genital i urinari de l’home (uretra) o de la dona (coll uterí, úter, trompes), la boca, la faringe i l’anus. Sovint aquests tipus d’infeccions són asimptomàtiques i, si no es tracten a temps, poden progressar i causar problemes de salut greus. En el cas de la clamídia, una de les complicacions més greus en la dona és la malaltia inflamatòria pèlvica (MIP), i en el cas de la gonorrea, en els homes, pot derivar en una epididimitis. El 2018, va haver-hi 24 ingressos hospitalaris per MIP. D’aquests, dinou casos van ser produïts per clamídia i cinc, per gonococ. La doctora Camps subratlla la importància que la parella o els diferents contactes sexuals de la persona infectada facin també el tractament a l’hora sobretot d’evitar possibles reinfeccions, contra les quals de vegades és complicat lluitar-hi per les resistències als antibiòtics.

LES XIFRES

451
casos
d’infecció per clamídia es van registrar el 2018 a la regió sanitària de Girona, 308 més que el 2017.
24
ingressos
hospitalaris va haver-hi l’any passat per malaltia inflamatòria pèlvica arran d’una ITS.

Repunt d’infeccions per VIH des del 2015

L’any 2009 es van diagnosticar 116 casos d’infeccions per VIH a la regió sanitària de Girona. Va ser l’any amb més diagnòstics des del 2003. Des del 2009, la tendència de nous casos havia anat disminuint fins a arribar als 38 casos el 2014. Però el 2015 es va registrar un canvi en la tendència, amb un repunt de 50 casos que el 2016 es van convertir en 55. El 2017 n’hi va haver 51 i l’any passat, 47. Aquest increment de noves infeccions per VIH preocupa les autoritats sanitàries, que recorden que les relacions sexuals amb penetració sense preservatiu amb persones infectades, tant del mateix sexe com de diferent, comporten un risc de contagi. No totes les formes de relació sexual tenen el mateix risc: les de penetració anal o vaginal sense preservatiu comporten un risc elevat, mentre que en les relacions que comporten contacte oral amb els òrgans genitals el contagi és difícil. A més, avisen la població que quan una persona presenta malalties de transmissió sexual, com ara gonorrea i sífilis, el risc d’infecció pel VIH augmenta. De la mateixa manera que adverteixen de les coinfeccions en les persones a les quals es detecta una malaltia de transmissió sexual. L’any passat, per exemple, va haver-hi 14 casos de coinfecció de clamídia més gonococ.

Fins al 31 de desembre del 2018, el nombre de casos acumulats d’infecció per VIH de persones residents a la demarcació de Girona era de 1.452. D’aquests casos, 1.072 (74%) són homes i 377 (26%) són dones. En 72 casos, les persones han mort.

La consulta oberta dels instituts atén un 20% més de peticions

N.Astorch

El curs 2017/18, a les comarques gironines, el servei de consulta oberta que s’ofereix als instituts amb la presència física de personal d’infermeria va donar resposta a 2.149 preguntes de diversa índole. Respecte del curs anterior, el nombre de consultes va augmentar un 20% (el curs 2016/17 es van rebre 1.679 consultes). Els trastorns emocionals –principalment, l’angoixa– van ser les qüestions més consultades pels alumnes, amb un 28% de les visites (protagonitzades més per noies que per nois). En segon lloc, es va situar la salut alimentària, amb un 22% de les consultes (amb més preguntes dels nois que de les noies) i, en tercer lloc, la sexualitat i l’afectivitat (un 15% de les consultes). En aquesta qüestió, hi ha el doble de consultes fetes per noies que per nois. Altres temes que amoïnen els estudiants són el consum de tabac i altres drogues (8%) i la violència i els maltractament (2%). Un 67% dels dubtes i dels problemes que plantegen els adolescents i joves en la consulta oberta es resolen allà mateix però en un 33% dels casos són derivats a altres dispositius assistencials, com ara als CAP, Assir, CAS i CSMIJ. A banda de la consulta oberta, i en el mateix marc del programa Salut i Escola, als instituts s’organitzen també xerrades i tallers pràctics sobre salut sexual i afectiva, alguns dels quals amb un enfocament molt pràctic. S’hi ensenya, per exemple, a posar condons. Així mateix, a les aules també es parla de les relacions, de la violència masclista, i es promouen les actituds assertives principalment entre les adolescents amb l’objectiu que prenguin consciència de la importància de la seva salut i n’agafin les regnes. El cap de servei de Promoció de la Salut a Girona, Carles Mundet, explica que en aquests moments s’està treballant en un nou protocol sobre salut sexual i afectiva amb més implicació per part dels professionals dels equips Assir (Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva) i més formació del personal d’infermeria. Es potencia la difusió d’informació a través de les xarxes socials i d’internet. En aquesta línia, destaca el webdoc Sexis de TV3, que incorpora, entre altres eines, un sexòmetre i un consultori en línia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona