Ciència

Avenç en la investigació per a la prevenció de l’Alzheimer

Científics de la Fundació Pasqual Maragall identifiquen nous valors de referència d’un biomarcador associat a la malaltia

L’estudi permetrà incloure nous grups de persones en assajos clínics

Investigadors del Barcelonaßeta Brain Research Center (BBRC), el centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall i La Caixa, han identificat nous valors de referència d’un biomarcador associat a l’Alzheimer que permetran ampliar el nombre de persones candidates a estratègies de prevenció. Es tracta d’un nou llindar més baix a partir del qual es comença a acumular al cervell de manera patològica la proteïna beta amiloide, una de les alteracions biològiques que es produeixen al cervell en l’Alzheimer. El nou valor establert permetrà detectar persones que estiguin en fases molt incipients de l’acumulació anormal de proteïna amiloide, i oferir-los l’oportunitat de participar en programes de recerca de prevenció per tal de reduir el risc de desenvolupar demència en un futur, assegura el doctor Juan Domingo Gispert, cap del grup de neuroimatge del BBRC.

L’acumulació al cervell de plaques de la proteïna beta amiloide és una de les lesions neurodegeneratives més característiques de l’Alzheimer. Aquestes plaques es poden començar a acumular fins a 20 anys abans de l’inici dels símptomes clínics de la malaltia, per diverses causes que engloben factors de risc relacionats amb l’edat, la genètica, la dieta, l’exercici, la salut cardiovascular i l’activitat cognitiva, entre d’altres. El fet de tenir aquestes plaques al cervell no implica necessàriament que la persona acabarà desenvolupant demència, però sí que augmenta exponencialment el risc d’entrar en la fase clínica de la malaltia d’Alzheimer.

L’estudi ha mesurat els nivells de proteïna amiloide al cervell a través de la tomografia per emissió de positrons (PET) en un total de 516 persones. Hi han participat 205 individus sense alteracions cognitives de l’Estudi Alfa, amb edats compreses entre els 45 i els 75 anys, i 311 més de l’estudi Alzheimer’s Disease Neuroimaging Initiative (ADNI), que inclou persones cognitivament sanes, però també en diverses fases de la malaltia d’Alzheimer, amb edats compreses entre els 55 i els 90 anys. Els resultats han permès observar, “de manera quantitativa, objectiva i precisa, que és possible detectar patologia subtil d’amiloide mitjançant PET a uns valors molt més baixos del que estava establert”, assenyala el doctor Gispert.

Cada tres segons, es diagnostica un nou cas de demència al món, i es calcula que actualment hi ha 50 milions de persones que la pateixen, en la majoria dels casos a causa de la malaltia d’Alzheimer. Aquesta dada es tradueix a l’Estat espanyol en més de 800.000 persones afectades. Amb l’esperança de vida en augment, si no es troba un tractament per prevenir o aturar el curs de la malaltia, el nombre de casos es podria triplicar l’any 2050 i arribar a dimensions d’epidèmia, segons l’últim informe World Alzheimer Report, de l’any 2018.

LES XIFRES

516
persones
han participat en l’estudi clínic, algunes sense alteracions cognitives i d’altres en diverses fases de la malaltia d’Alzheimer.
800.000
afectats
per l’Alzheimer hi ha a l’Estat espanyol, i es calcula que 50 milions de persones arreu del món pateixen alguna demència.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona