Societat

Llibertat condicional per al vaixell ‘Open Arms’

La nau de Proactiva rep l’autorització per poder salpar però amb l’amenaça d’altes sancions si fa tasques de salvament marítim

Òscar Camps adverteix que si es dona el cas protegiran vides

L’Estat va decidir posar fi ahir al bloqueig del vaixell humanitari Open Arms i va tramitar l’autorització que li permet salpar del port de Barcelona, on feia cent dies que estava retingut, amb la condició que només dugui a terme tasques de transport de material d’ajuda cap a les illes gregues de Samos i Lesbos i que en cap cas participi en el rescat d’emigrants, sota l’amenaça de severes sancions econòmiques.

L’autorització a salpar està plena de mesures de control dels moviments del vaixell, ja que han de detallar amb qui navegaran, quina ruta faran i si faran parades durant la travessia. En rebre la notícia, el director i fundador de l’ONG Proactiva Open Arms, Òscar Camps, va criticar les condicions de navegació qualificant d’“amenaça” l’autorització i va assegurar que, malgrat la restricció, protegiran vides si es dona la circumstància.

“Més que una autorització, és una amenaça de multes estratosfèriques de 300.000 a 900.000 euros en cas de desobeir les indicacions”, va lamentar Camps, que va qualificar el permís al vaixell, d’“incongruent i tècnicament incomprensible”. El cap visible de l’organització també va lamentar que la decisió tingui una finalitat electoral perquè, segons va dir, tenir el vaixell aturat “resta vots”.

La fórmula triada per alliberar el vaixell tampoc va ser ben rebuda per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que va denunciar la “hipocresia” amb què ha actuat l’Estat. “Cal permetre a l’Open Arms fer la seva funció humanitària de rescatar vides en el mar que és la seva raó de ser, com haurien d’estar fent l’Estat espanyol i la resta d’estats europeus”, va dir Colau.

Tot i l’amenaça de les altes sancions, des de l’ONG s’adverteix que sortiran a a alta mar sense cap tipus de restricció mental. Ho va deixar clar Òscar Camps en afirmar: “Si, per desgràcia, som testimonis d’una situació on hi hagi vides en perill, evidentment que protegirem vides i el que imperarà serà el sentit comú i el dret internacional per damunt de qualsevol argument administratiu per molt car que sigui.”

Des de principis de gener, el vaixell estava bloquejat al port de Barcelona, després que el Ministeri de Foment li denegués el permís per salpar al·legant raons de seguretat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia