Societat

L’impacte del soroll en la salut és equiparable al de la pol·lució

El trànsit de vehicles provoca el 95% de la contaminació acústica a Catalunya

A les grans ciutats, el 30% de la població està exposada a intensitat de soroll per sobre dels límits acceptables

L’impacte de la contaminació acústica sobre la salut és equivalent al de la contaminació atmosfèrica. El que molts cops es percep només com una molèstia pot tenir conseqüències quan es parla d’exposicions continuades a fonts de soroll fortes, que es tradueixen en pertorbacions del son, estrès, mal de cap, alteracions del ritme cardíac i depressió del sistema immunològic, entre d’altres.

El 95% dels sorolls provenen del trànsit viari i gairebé el 30% de la població de les grans ciutats catalanes està exposada a nivells de soroll per sobre dels límits acceptables, un percentatge que s’enfila fins al 40% a les grans urbs com ara Barcelona. Carles López, responsable d’evolució i control de la contaminació acústica del Departament de Territori de la Generalitat, veu “complicat” reduir el soroll a les grans ciutats. “Si eliminéssim el 50% dels vehicles que circulen, només aconseguiríem abaixar 3 decibels el nivell de soroll; es tracta del mínim que percep la nostra oïda”, assegura. És per això que fer front a la contaminació acústica és un repte complex que implica repensar el model de ciutat. Tots els ajuntaments tenen l’obligació d’elaborar i aprovar el mapa de capacitat acústica, posar-lo a disposició de la població i redactar plans d’acció per a la reducció de la contaminació acústica.

L’estudi, fet a Catalunya en aglomeracions urbanes de més de 100.000 habitants, indica que el 28% del total de la població d’aquests nuclis, que sumen 21 municipis, està exposada a nivells de soroll durant el dia superiors als 65 decibels, que és el màxim acceptable a la Unió Europea, mentre que a la nit el percentatge de població exposada a més de 55 decibels, el màxim en aquest horari, s’enfila fins al 40%. El fet que hi hagi més exposició al soroll a les nits respon a la realitat d’un país mediterrani, segons explica López. Els mesuraments, que es fan des del 2007 i que serveixen per elaborar els mapes estratègics del soroll (MES) d’acord amb la directiva de la UE, no han mostrat cap davallada significativa dels nivells de contaminació acústica en aquest període. Només s’han reduït sensiblement les exposicions als nivells més alts de soroll. Ara s’està treballant en els tercers mapes, que estaran enllestits d’aquí a quatre mesos i, segons avança Carles López, no mostraran grans millores sobre els resultats coneguts fins ara.

Per mirar de reduir els nivells de soroll en autopistes que passen a tocar de la trama urbana s’han instal·lat pantalles sonoreductores, però és complicat actuar a tot arreu, sobretot a les vies amb més trànsit dels nuclis urbans, reconeix López. Cal conscienciar la població de l’impacte del soroll i fer que s’adoni dels efectes negatius del trànsit. La introducció de cotxes elèctrics pal·liarà aquesta problemàtica, ja que aquests vehicles són pràcticament invisibles pel que fa al soroll quan circulen entre els 40 i els 50 quilòmetres per hora.

LA XIFRA

65
decibels
és el nivell màxim acceptable d’exposició al soroll durant el dia, segons la Unió Europea.

La Setmana Sense Soroll busca itineraris silenciosos

Cinc municipis catalans seran els primers a inventariar els seus espais i itineraris menys sorollosos. Es tracta d’una prova pilot que es farà a Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona, Terrassa i Tortosa en el marc de la Setmana Sense Soroll, que se celebra des d’avui i fins al 28 d’abril. La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, del Departament de Territori i Sostenibilitat, està dissenyant un projecte de ciència ciutadana per generar un inventari de les zones i els itineraris urbans tranquils de les ciutats i pobles de Catalunya mitjançant una aplicació mòbil. L’objectiu és encreuar les dades obtingudes amb indicadors de salut per veure com afecten els sorolls les persones que hi estan exposades, tal com expliquen des del Servei de Prevenció i Control de la Contaminació Acústica. La iniciativa convidarà els ciutadans d’aquests cinc municipis a fer servir una aplicació de telèfon mòbil anomenada Noise Capture, que generarà mesures, les georeferenciarà i després les publicarà en un visor.

Aquest és el tercer any que la Generalitat organitza la Setmana Sense Soroll, amb l’objectiu de reivindicar les actuacions i accions que permeten millorar la qualitat acústica de l’entorn. El lema triat enguany és Silenciem el soroll, i donarà visibilitat a les eines de gestió i control dels diversos focus de contaminació acústica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia