Societat

El CGPJ aconsella als jutges no buscar informació a internet sobre els casos que investiguen o jutgen

La Comissió d’Ètica Judicial del Poder Judicial considera que el magistrat ha d’evitar que informació obtinguda “fora de les vies processals oportunes” contamini el seu judici

La Comissió d’Ètica Judicial del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) considera que els jutges han de ser especialment diligents i curosos en evitar que informació que pugui arribar-los a través d’internet o de les xarxes socials sobre les parts, els advocats o els fets objecte del procés, pugui “alterar la posició imparcial que han d’adoptar en el seu enjudiciament”. Per això, assenyala que “no és aconsellable que el jutge faci una recerca de la veritat material fora del conjunt probatori”.

Aquesta afirmació està continguda en el dictamen emès per la comissió en resposta a la consulta d’un jutge d’un jutjat social que havia de resoldre un plet sobre invalidesa en el qual una de les parts havia al·legat l’existència d’una lesió que li limitava la capacitat de caminar i, per tant, de realitzar el seu treball com a peó de la construcció. L’altra part en litigi havia aportat una prova mèdica contradictòria amb l’anterior.

Dues hores després del judici, i de forma casual, el jutge va coincidir a l’estació de Renfe amb el treballador que va dir haver patit la lesió i va veure que aquest caminava normalment. En la seva consulta, el jutge planteja si pot tenir-se en compte el coneixement d’aquesta circumstància per resoldre el plet i, en una reflexió més genèrica, si pot el jutjador fer alguna indagació relacionada amb el fet objecte d’enjudiciament a través d’Internet o les xarxes socials.

La comissió assenyala que la qüestió suscitada per la consulta afecta, des de la perspectiva ètica, a la independència i la imparcialitat judicial, principis que el jutge ha de preservar de manera “extremadament diligent”. Així, els membres de la comissió consideren que en el procés de presa de decisió sobre els fets i de valoració de la prova, el jutge no ha de contaminar-se “per qualsevol classe de prejudici contra alguna de les parts que pogués tenir el seu origen en informació obtinguda fora de les vies processals oportunes”.

Internet i xarxes socials

Segons l’opinió de la comissió, en l’actualitat revesteixen especial interès les possibilitats que el jutge té d’obtenir informació sobre les parts, els advocats o els fets objecte del procés a través d’Internet o les xarxes socials. Per aquesta raó, assenyala que el jutge ha de ser especialment diligent i curós “en evitar que la informació que pogués arribar-li per aquesta via pugui alterar la posició imparcial que ha d’adoptar en el seu enjudiciament”.

Com que el jutge pot arribar a conèixer fets o circumstàncies que no han estat aportades al procés o obtenir informació sobre alguna de les parts o els seus lletrats que esbiaixin de forma inconscient el seu enjudiciament, la comissió conclou que “en qualsevol cas, no és aconsellable que el jutge faci una recerca de la veritat material fora del conjunt probatori”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia