Societat

Desarticulen una organització criminal d’abast internacional que robava cotxes per vendre’ls a tercers

Els venien en diferents punts de l’Estat i a països del nord d’Àfrica i del centre d’Europa

Els Mossos d’Esquadra han desarticulat una organització criminal d’abast internacional dedicada al tràfic il·lícit de vehicles. Hi ha quatre detinguts de nacionalitat búlgara i d’edats compreses entre els 28 i 54 anys.

Els arrestats robaven els vehicles a Catalunya i els enviaven a altres punts de l’Estat i a diferents països del nord d’Àfrica i del centre d’Europa per vendre’ls. La investigació ha permès relacionar el grup amb el robatori de vint vehicles a Catalunya. El 30 d’abril es van produir les quatre detencions i hi ha una cinquena persona citada com a investigada.

El sisè integrant de la banda que vivia en territori català té vigent una ordre internacional de detenció. Va marxa del seu domicili de Santa Coloma de Gramenet dies abans de l’operatiu.

La investigació va començar a mitjans del 2017, quan els Mossos van detectar un augment considerable de robatoris de vehicles d’uns models molt concrets d’una mateixa marca comercial, Toyota. Els policies van constatar que gran part dels robatoris els havien comès membres d’una mateixa organització criminal assentada a Catalunya.

Els integrants tenien un alt grau d’especialització per robar els vehicles i dotar-los d’una nova identitat per després vendre’ls a tercers.

A principis del 2018 es van detenir dos ciutadans búlgars a la frontera d’Àustria quan intentaven traslladar dos vehicles robats a Catalunya. Això va permetre els investigadors determinar que l’organització estava integrada per nou persones, vuit búlgars i un rus.

Sis d’aquests investigats vivien a Santa Coloma de Gramenet, Ripollet i Barcelona, i eren els encarregats de la sostracció i la manipulació dels cotxes robats. Els altres tres integrants, amb residència fora d’Espanya, s’encarregaven de transportar fora de l’Estat els vehicles robats.

El grup actuava sempre seguint un mateix modus operandi. A última hora del dia recorrien diferents localitats catalanes a la recerca de vehicles que quadressin amb la marca i model. Llavors manipulaven els panys i la centraleta per poder emportar-se’l i el deixaven a la via pública, en llocs discrets i propers als seus domicilis, per veure si la policia el detectava. Substituïen les matrícules originals per evitar que es pogués identificar el vehicle com a robat.

Amagaven els cotxes en pàrquings llogats o públics

Un cop tenien la certesa que el vehicle havia passat desapercebut l’amagaven en pàrquings comunitaris llogats per l’organització, en llocs propers als seus domicilis o en aparcaments públics de Barcelona.

Des d’aquests punts, traslladaven els cotxes a una empresa de transports de Parets del Vallès, on treballaven dos dels detinguts. En aquestes instal·lacions modificaven tots els elements d’identificació dels vehicles com el número de bastidor, tant l’encunyat al xassís com l’electrònic. Aquestes operacions les realitzaven els caps de setmana, quan l’empresa, totalment aliena a l’activitat il·lícita, estava tancada.

Un cop manipulats tots els elements d’identificació tornaven a amagar els cotxes i fabricaven documentacions falses amb les noves dades identificatives.

Els Mossos van detenir quatre persones el 30 d’abril i van fer quatre entrades i escorcolls en dos domicilis de Santa Coloma de Gramenet i Ripollet, a l’empresa de transports a Parets dels Vallès i en un vehicle.

Als habitatges van intervenir diferents aparells electrònics per modificar les centraletes dels vehicles i configurar noves claus, inhibidors de freqüència per captar senyals dels comandaments a distància, claus sense codificar, eines per forçar i extreure panys, planxes metàl·liques amb números de bastidor falsos preparades per ser instal·lades, així com documentacions i matrícules falses de Suècia, Bèlgica i Rússia.

També es van recuperar cinc vehicles que havien estat sostrets a Catalunya, que se sumen al vuit turismes recuperats al llarg de la investigació.

Els detinguts van passar a disposició del jutjat d’instrucció número 5 de Rubí el 2 de maig. Un d’ells va quedar en llibertat amb càrrecs i els altres tres van ingressar a la presó sense fiança.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia