Educació

Universitat

La UOC s'expandeix i s'obre a totes les etapes educatives

La universitat en línia obre noves seus a l'Estat i estableix vies de col·laboració amb centres de l'Amèrica Llatina

La institució aposta per la innovació, la flexibilitat i la formació al llarg de la vida

La Universitat Oberta de Catalunya (UOC), centre pioner en l'educació superior en línia, està immersa en un procés d'expansió doble: territorial, a l'Estat i l'Amèrica Llatina, i pedagògica, amb participació en totes les etapes i àmbits de l'educació. Així ho va explicar ahir el seu rector, Josep A. Planell, en la presentació del seu Horitzó institucional 2017-2020, en què va exposar les línies d'actuació principals de la universitat.

La UOC ha experimentat un creixement notable els dos últims anys, especialment fora de Catalunya, i vol continuar aprofundint en aquesta línia. Així, en els pròxims anys, la institució preveu obrir noves seus físiques a Palma, Saragossa, Galícia i en alguna ciutat d'Andalusia Oriental, que se sumarien a les seus que recentment han obert a les Illes Canàries, Bilbao i Benicarló.

A més, la UOC preveu continuar expandint-se en països llatinoamericans com Colòmbia, el Perú, Xile i Mèxic, on col·laboren amb diferents universitats locals. Planell va explicar que en aquests països poden oferir màsters a preus molt competitius. El mercat anglosaxó, en canvi, no entra, de moment, en els plans de la UOC, ja que allà ja hi ha un gran nombre d'universitats en línia.

L'expansió territorial de la UOC s'emmarca en una estratègia d'internacionalització que preveu, entre altres coses, augmentar el nombre de professors i alumnes estrangers. Actualment, la universitat té estudiants en 95 països d'arreu del món i prop del 3.000 dels 54.937 alumnes no tenen passaport espanyol.

L'altra gran aposta de la UOC és la participació en totes les etapes educatives i en la formació al llarg de la vida. La universitat forma part del projecte d'escoles innovadores Escola Nova 21, al qual aporta la plataforma EduCatalyst de suport als docents; ha posat en marxa uns estudis de formació professional amb els jesuïtes, du a terme formació per a empreses i ofereix la possibilitat d'estudiar assignatures soltes. “Som la universitat de les oportunitats”, remarca Planell, que explica que el seu estudiant tipus és una persona de més de trenta anys “amb família i hipoteca” que estudia per millorar professionalment i acadèmicament i reciclar-se.

La UOC ha volgut plasmar la nova etapa i els nous reptes de manera gràfica amb un nou logotip, que van presentar ahir i amb el qual volen simbolitzar la innovació. La institució s'ha proposat personalitzar i flexibilitzar la seva oferta educativa i, entre altres iniciatives, han posat en marxa un pla pilot de coaching en el qual 150 professors de vuit graus i dos màsters duran a terme una tutorització personalitzada amb els alumnes que inclourà consultes per Whatsapp.

LA XIFRA

150
professors
participaran en un pla pilot de ‘coaching' amb una tutorització més personalitzada dels alumnes.

Exàmens en línia amb garanties

La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) s'ha proposat potenciar el seu vessant de recerca els pròxims anys i s'ha fixat, entre altres, els objectius d'augmentar, d'aquí al 2020, fins a 2,5 el nombre de publicacions anuals per investigador i arribar a 10 milions d'euros la captació de recursos.

Un dels projectes més innovadors de la universitat és el Tesla (Adaptative Trust-based E-assessment System for Learning), una iniciativa europea, liderada per la UOC i formada per divuit organitzacions d'arreu del món, que té com a objectiu verificar amb seguretat la identitat dels estudiants que fan exàmens en línia des de casa seva. De moment, per a l'any que ve, s'ha engegat un pla pilot amb
600 estudiants. En el pla, a banda de la UOC, hi participen nou universitats europees més, de Bèlgica, els Països Baixos, Bulgària, el Regne Unit, Turquia, Finlàndia i França.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres
medi ambient

Barcelona triplicarà l’energia fotovoltaica en tres anys

barcelona
societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA
Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró