Educació

Els estudiants reclamen la reducció del cost del màster

El Consell de l'Estudiantat lamenta que la universitat ja no actua tant com a ascensor social pel preu dels màsters

El nombre d'alumnes de classe alta és superior en els estudis de postgrau

El Consell de l'Estudiantat de les Universitats Catalanes (Ceucat) adverteix que el sistema universitari català ha deixat de tenir una funció d'ascensor social, i lamenta la falta d'igualtat d'oportunitats a l'hora de cursar una carrera universitària. Segons un informe presentat ahir pel consell, les condicions d'accés a grau i màster no són les mateixes i, en el cas del postgrau, no hi ha igualtat d'oportunitats. Per aquesta raó, el Ceucat va reclamar igualar de manera urgent les condicions d'accés a màster i grau, tant en preus com en beques i ajudes.

El consell estudiantil va anunciar que aquesta equiparació suposaria un cost d'uns 18 milions. El coordinador del Ceucat, Lluís Forcadell, va afirmar: “És una qüestió de voluntat política i creiem que aquest pressupost necessari serà en el nou pressupost de la Generalitat.” Forcadell va advertir de la desigualtat social en aquests estudis, argumentant que “les classes altes cada vegada estan més representades a la universitat en detriment de les de renda baixa”.

El Consell de l'Estudiantat, que reuneix els representants dels alumnes de les universitats catalanes, també va instar a reduir els preus de les matrícules dels ensenyaments universitaris un 30% per garantir l'accessibilitat a aquesta classe d'estudis als alumnes de renda baixa i mitjana, una proposta que suposaria un cost d'uns 80 milions d'euros.

Lluís Forcadell va comunicar que aquells universitaris de classe alta tenen més facilitats per accedir als estudis de màster, un fet que “els reporta bones condicions laborals”. Els màsters de dos anys després de la graduació “garanteixen l'accés a llocs de treball d'alta qualificació; molts dels estudiants que han acabat aquest estudi tenen un sou superior als 2.000 euros”, va informar Forcadell.

El representant del Ceucat hi va afegir que un 90% dels estudiants de màster tenen feines relacionades amb la seva formació, i que el tant per cent es redueix un 78% si són de grau.

Aquesta setmana es va presentar l'informe 2015 Indicadors de formació i docència de les universitats públiques catalanes, segons el qual un 45% dels recents graduats guanyen un sou de més de 24.000 euros anuals. Per contra, un 22% guanyen menys de 15.000 euros.

LA XIFRA

44,7
per cent
dels alumnes de màster pertanyen a la classe alta, segons el Consell de l'Estudiantat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona