Educació

ensenyament

La fàbrica Llobet-Guri de Calella deixa lloc a l'escola

Els operaris estan a punt d'enllestir l'enderroc de la nau central, que es convertirà en el pati del centre

El nou centre educatiu serà una realitat el curs 2017/18

Les màquines enllesteixen aquests dies l'enderroc de la nau central de la fàbrica Llobet-Guri de Calella i deixaran net d'estructures un espai immens al bell mig de l'històric edifici industrial que es destinarà al pati principal de la nova escola Carles Salicrú. Es tracta del pas previ a l'entrada dels operaris que han de condicionar la major part de la planta baixa de la fàbrica per transformar-la en un centre educatiu de dues línies. La tinenta d'alcaldia de Gestió Patrimonial, Núria Parella (PDECat), explica que d'ençà del començament de les obres s'ha prohibit l'accés de les persones per l'entrada habitual, la que dóna a la carretera N-II, i que ara l'accés es fa pel carrer Sant Pere, al costat de la comissaria de la policia local. “Un canvi que s'avança a la que serà l'entrada definitiva de l'escola”, assenyala. La feina d'enderroc de l'edifici central es duu a terme principalment amb excavadores, però també hi ha una part, la de l'estructura que toca a l'ala de l'edifici del carrer Sant Pere, on s'està actuant de forma manual per garantir que la restitució de les parets es faci “amb els menys forats possibles”. Parella afirma que el calendari d'aquesta obra tan complexa s'està complint. “Un cop el pati estigui net serà el moment de fer el trasllat de les dependències municipals, que ara ocupen la planta baixa, per traslladar-les al primer pis de l'ala del carrer Sant Pere”, comenta. Educació, Serveis Socials, Promoció Econòmica i Comerç i Fira ocuparan els espais que hi ha a continuació de l'Escola Oficial d'Idiomes (EOI). Prèviament també s'han recol·locat els camerinos de la sala polivalent i els vestidors del Centre de Tecnificació de Tennis Taula.

Un milió menys

“L'empresa adjudicatària del condicionament de l'escola és CRC Obras y Servicios, que farà l'obra per 3,2 milions d'euros”, avança la regidora, que es mostra molt cauta a l'hora de fixar un calendari de trasllat de l'escola a les noves instal·lacions. “El termini d'execució són catorze mesos i el nou centre funcionarà el curs 2017/18, però no volem avançar cap data sense estar-ne del tot segurs”, diu. L'entrada de les màquines ha permès de resoldre altres aspectes de mobilitat, com és l'adequació de nous accessos i i el repensament de l'escala d'emergència.

Al mateix temps, s'ha aprofitat per trobar un nou lloc al sistema de climatització de la sala polivalent del primer pis de l'ala del carrer Llobet-Guri que eviti deixar els tubs a l'exterior i que eviti que “malmeti la imatge del pati”. Precisament, pel que fa a la climatització, Núria Parella exposa que les instal·lacions de la fàbrica situades a la planta baixa i el primer pis tindran nou sistema de calefacció de biomassa gràcies a un acord amb la Generalitat pel qual el cost se sufragarà entre les dues administracions.

La regidora de Gestió Patrimonial confirma que un cop estigui en funcionament la nova escola Salicrú hi ha prevista la instal·lació a l'N-II d'un nou semàfor que faciliti a les famílies poder travessar la via amb total seguretat. “Els permisos ja s'estan gestionant i volem instal·lar-lo a prop del carrer de les Ànimes, lluny del canvi de rasant de la carretera”, afirma. Amb aquest nou senyal lumínic, Calella ja en tindrà sis en el tram de l'N-II que travessa el municipi. Pel que fa al desplaçament dels estudiants, la regidora confia que al contrari que ara –l'escola Salicrú actual és lluny del nucli urbà i molts alumnes es desplacen en autobús– la majoria s'hi acostarà a peu o en bicicleta. “El centre és al bell mig de la ciutat i confiem que no es faci un ús excessiu del vehicle particular”, confia.

La inversió que l'Ajuntament ha hagut de fer fins ara en les obres puja a vora 730.000 euros. Parella recorda que hi havia una partida de 497.000 d'anteriors pressupostos, 300.000 dels comptes del 2016 i una subvenció de 400.000 euros.

LES XIFRES

3,2
milions
d'euros costarà el condicionament de la planta baixa de la fàbrica Llobet com a escola de primària.
730.000
euros ha invertit fins ara l'Ajuntament de Calella per deixar a punt l'edifici industrial abans de les obres.

El pla d'usos, el pas vinent

La fàbrica Llobet-Guri de Calella és seu de moltes entitats i grups que han anat ocupant les instal·lacions segons les seves necessitats però sense cap planificació prèvia que garanteixi tant l'optimització com la racionalització dels espais. L'any 2014 es va aprovar un primer pla d'usos que encara no s'ha pogut desenvolupar del tot perquè s'estava pendent de com l'arribada de l'escola afectaria la distribució dels més de 25.000 m² de les naus industrials. Núria Parella explica que en aquest temps s'ha anat avançant en la recol·locació de diferents entitats, però reconeix que queda molta feina a fer. “El segon pis és on es concentraran la majoria de les entitats, i on també s'habilitaran nous espais per a la música i la dansa”, comenta. De fet, un dels projectes que caldrà resoldre és la creació definitiva de les escoles de música i dansa de titularitat municipal que ha de superar l'actual situació on aquestes disciplines les duen a terme empreses privades sense una concessió administrativa de l'Ajuntament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona