Educació

Els màsters mantenen la UDL amb prop de 10.000 alumnes

La matrículació de graus es manté amb uns 8.300 alumnes, però la dels màsters augmenta un 14% respecte del curs passat

La Universitat valora els bons resultats en un context de competència, de crisi i de preus alts

Per segon curs consecutiu, la Universitat de Lleida (UdL) ha quedat per sobre dels 10.000 alumnes. Durant el curs passat va ser el primer en què va superar aquesta quantitat, amb 10.016 en el moment del començament de curs. Per al curs 2016/2017 se n'hi han matriculat un total de 10.259 en aquest inici de curs (alguns màsters i graus encara tenen la matrícula oberta).

L'auge dels màsters explica aquest lleuger augment i que la UdL es mantingui en uns resultats de rècord. Durant aquest curs s'han matriculat més alumnes als màsters que mai en la història de la Universitat. Si bé l'entrada d'alumnes nous als graus i dobles graus de primer curs ha disminuït un 1,5% (40 estudiants menys), les noves incorporacions als màsters i dobles màsters ha crescut un 10,4%. En conjunt, el nombre d'alumnes que fan màster ha augmentat el 14,2% respecte al curs anterior.

El dinamisme dels màsters és considerable, i molts d'aquests alumnes provenen de fora de les comarques de Lleida, destaca l'informe de matriculació del curs 2016/2017 de la Universitat. En total, 1.149 alumnes s'han matriculat a un màster a la UdL durant aquest curs. El curs 2007/2008, en canvi, se n'havien matriculat només 315 a un màster. La quantitat ha augmentat sostingudament cada curs.

El 29% d'alumnes de màster tenen més de 30 anys, cosa que indicaria que molts no provenen dels graus sinó que són gent que desenvolupa altres activitats laborals i que fa temps, tenien estudis i llicenciatures.

Menys, a primer de grau

Els graus i dobles graus, en canvi, s'han estancat, amb un augment de només el 0,3%. L'evolució dels graus, i especialment de l'entrada de més estudiants ha estat condicionada, segons l'informe de la UdL, per la decisió de la Universitat de reduir el nombre de places en els grau de Medicina i Administració i Direcció d'Empreses, per facilitar processos de millora de qualitat en aquests títols. Concretament, van reduir 10 places a Medicina i 35 places a ADE. Per tant, en els graus i dobles graus de primer curs han disminuït un 1,5% (40 estudiants).

Valoració positiva

L'informe de matriculació de la UdL celebra que la Universitat s'hagi mantingut per sobre dels 10.000 alumnes en una situació d'alta competència amb la resta d'universitats del país, en un context de crisi econòmica i amb els preus de les matrícules, decidits pels governs, més alts d'Europa.

Els graus amb més alumnes són ADE (716), Medicina (665), Educació Primària (544), Dret (502) i Ciències de l'Activitat Física i l'Esport (486). Per contra, Arquitectura Tècnica, Geografia i Filologia Catalana i Occitana han assolit valors molt baixos, seguint la constant dels anys anteriors.

LES XIFRES

8.349
alumnes
són els que cursen un grau o doble grau a la Universitat, un 0,3% més que durant el curs 2015/2016.
76%
d'estudiants
de primer curs de grau provenen del batxillerat, i el 17%, dels diversos cicles formatius.
10.249
alumnes
són els matriculats, entre graus, màsters i doctorat, a la UdL, i s'ha superat el rècord de l'any passat.
1.149
alumnes
són els que s'han matriculat en un màster, cosa que significa un augment del 14,2% respecte al curs passat.

Més dones, i pocs joves immigrats

Hi ha més dones universitàries que homes. Dels 10.259 estudiants, 5.896 són dones i 4.363 homes, segons l'avanç de matrícula. La proporció, això sí, varia segons la tipologia d'estudis, seguint la tendència general, amb més homes a les enginyeries i estudis tècnics. Més de la meitat d'estudiants, el 54,8%, resideixen a la demarcació de Lleida. El 20,4% viuen a la resta de Catalunya, i el 18,4%, a la resta de l'Estat. El 6,4% resideixen a l'estranger i provenen dels programes de mobilitat. Quant a la nacionalitat, l'11% són de nacionalitat estrangera. Són més abundants en els màsters (21%) que en els graus (6%). Romania, Andorra, el Marroc, Colòmbia, Itàlia, l'Equador i Mèxic són les principals nacionalitats.

L'informe de matriculació de la universitat constata un fenomen rellevant: només el 5% d'estudiants estrangers resideixen a la demarcació de Lleida. Aquesta proporció, assenyala l'informe, és molt inferior al 21% que aquest col·lectiu representa respecte a la població total de la demarcació, valorant la mateixa cohort d'edat. Això vol dir, segons l'informe, que una proporció molt alta de la població jove immigrada, no arriba a estudiar a la Universitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona