Educació

Ensenyament planta Méndez per la revàlida

Catalunya no assisteix a la reunió que havia de pactar la suspensió de la prova de final del batxillerat

El Ministeri insisteix a convocar-la malgrat no tingui valor acadèmic

Catalunya no va enviar ahir cap representant a la trobada del Ministeri d'Educació amb les comunicats autònomes per pactar els “retocs” que el Ministeri pretén fer en les proves de nivell obligatòries de secundària i el batxillerat. El ministre Íñigo Méndez de Vigo va convocar les comunitats per consensuar la prova de nivell que substituirà la revàlida en acabar el batxillerat, i que serà, a la pràctica, una reedició de la selectivitat que s'havia d'eliminar el pròxim mes de juny. L'absència de govern a l'Estat i el fet que el curs ja ha començat obligava a prendre una decisió ràpida, sobretot pel fet que les comunitats autònomes on governa el PP no havien encara admès que no convocarien la revàlida i mantenien el seu caràcter acadèmic i obligatori.

Mariano Rajoy es va comprometre a deixar sense efecte acadèmic la revàlida de final del batxillerat, que segons la Lomqe havia de ser obligatòria per accedir a l'ensenyament superior. Però el projecte presentat pel Ministeri només preveia deixar en suspens el seu valor, i continuar convocant-la. Ensenyament va optar per no assistir a la trobada, atès que Catalunya ja fa temps que va decidir no convocar la revàlida i que les universitats convoquin una prova conjunta que ordeni tots els alumnats i sigui reconeguda per tot el sistema universitari català. A efectes pràctics, aquesta prova serà com una selectivitat, malgrat que la Lomqe l'eliminava i preveia proves d'accés separades per accedir a cada universitat.

“Assistir a la trobada seria acceptar el seu criteri”, va insistir el secretari de Polítiques Educatives. El model català aposta per les proves de nivell “ja molt detallades” al llarg de la secundària obligatòria, de manera que no cal cap prova externa i, molt menys, una d'obligatòria per accedir a la universitat. Ensenyament qüestiona la pretesa voluntat de diàleg de Rajoy i el seu nou executiu, atès que presenta un model de proves similar a l'anterior al seu compromís de fer-la no avaluable. El govern català tem que “estiguem davant de fets consumats”, de manera que prefereix no participar-hi. Tot i les petites concessions, Méndez de Vigo es resisteix a fer marxa enrere en el manteniment de la revàlida i d'altres aspectes de la Lomqe, malgrat que tots els partits polítics llevat del PP van aconseguir aprovar al Congrés una proposició per derogar la llei.

En l'àmbit català, les universitats ja han pactat una prova, no definida com a selectivitat, però que es puntuarà com fins ara fins als 14 de nota màxima, de manera que tots els alumnes disposin de les mateixes oportunitats d'entrar als graus que requereixen més d'un 10.

LA FRASE

Fer aportacions a l'esborrany de revàlida donaria a entendre que les acceptem. No és així
Antoni Llobet
sec. polítiques educatives

LA XIFRA

31.285
estudiants de batxillerat es van presentar a la selectivitat del 2015 al juny.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós