Educació

Municipal

Mataró torna a reclamar la creació de dos instituts escola

Demana reconvertir els centres Tomàs Viñas i Àngela Bransuela per evitar més barracons i fer front a la demanda d'ESO

També vol nous edificis per al Joan Coromines i Germanes Bertomeu

L'Ajuntament de Mataró tornarà a reclamar a la Generalitat la creació de dos instituts escola a la ciutat, tal com va fer fa poc més d'un any. Concretament es demanarà reconvertir els actuals centres de primària Tomàs Viñas –al barri de Cerdanyola– i Àngela Bransuela –a Rocafonda– amb l'objectiu d'evitar la instal·lació de més barracons i poder fer front a la demanda de places d'ESO que té Mataró.

A més, el nou mapa escolar suggerit pel consistori també proposa construir dos nous edificis per a les escoles Joan Coromines –al barri de l'Havana– i Germanes Bertomeu –situada a Rocafonda– i la creació d'un nou institut de secundària al solar de la ronda de Rafael Estrany, també al barri de Rocafonda. L'Ajuntament ha raonat aquesta proposta, emmarcada dins la planificació escolar 2017-2022, basant-se en les dades demogràfiques que assenyalen que, en aquest període, faran falta a la ciutat sis noves línies d'ESO, que és l'equivalent a dos nous instituts; mentre que a l'educació infantil i primària sobraran fins a deu línies, que serien cinc escoles de dues línies.

“Volem aprofitar la davallada demogràfica per reclamar el més urgent: 2 instituts escola a Cerdanyola i Rocafonda”, va comentar el regidor d'Educació, Miquel Àngel Vadell (PSC). “No volem més barracons ni que hagi de desaparèixer cap escola per fer-hi un institut”, va manifestar el titular d'Educació, que va recordar que actualment els instituts Thos i Codina i Alexandre Satorras ja tenen mòduls d'aquest tipus. Davant d'aquesta urgència, Vadell va anunciar que demà mateix hi ha prevista una reunió amb el Departament d'Ensenyament de la Generalitat on, conjuntament amb l'alcalde, David Bote (PSC), es presentarà aquesta proposta. “Necessitem una posició clara de la Generalitat perquè sabíem que ens trobaríem en aquesta situació”, va remarcar Vadell. El regidor també va voler recalcar les virtuts dels instituts escola, que, segons ell, són, entre d'altres, poder permetre la continuïtat de l'escolarització en acabar sisè de primària o facilitar l'escolarització més pròxima al barri. Vadell, a més, va explicar que les dues escoles que estarien afectades per aquesta modificació –i que passarien a tenir una línia d'educació infantil i dues línies d'ESO– estarien disposades a fer el pas.

Reducció de la ràtio

D'altra banda, Mataró també vol que la Generalitat aprovi la reducció progressiva de ràtios a educació infantil i primària fins aconseguir els 20 alumnes per aula. Mentre això no es produeixi, es demana mantenir les actuals línies d'infantil i primària, exceptuant només els casos en què s'iniciïn nous projectes educatius que requereixin nous models de centres com els dos instituts escola. Pel que fa a grups de P3, es proposa obrir la segona línia en el nou edifici de l'escola Angeleta Ferrer, que està previst que entri en funcionament el proper curs.

LA FRASE

Necessitem una posició clara de la Generalitat; sabíem que ens trobaríem en aquesta situació
Miquel Àngel Vadell
Regidor d'Educació de Mataró

El nou institut, als terrenys dels antics Talleres Cypp

Segons els càlculs demogràfics de l'Ajuntament, a partir del curs 2019-2020 Mataró necessitarà 3 noves línies d'ESO, a més de les línies creades als instituts escola. Per satisfer aquesta necessitat, el consistori proposa a la Generalitat crear un nou institut i, per això, posa a disposició d'Ensenyament un solar de la ronda Rafael Estrany, a Rocafonda, cedit des de l'any 2010. En aquesta zona, que té uns 14.000 metres quadrats de superfície és on abans hi havia situada l'antiga fàbrica dels Talleres Cypp que, des que es va enderrocar, ha quedat en desús. Fa just un mes, l'Associació de Veïns de Rocafonda va sol·licitar a l'Ajuntament la cessió temporal de l'espai. Llavors, l'associació ja es va manifestar en contra que en aquest punt s'hi aixequi l'institut per por que neixi estigmatitzat, ja que es tracta d'un barri amb una alta població d'origen estranger.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El cartell del ’Temps de Flors’ d’aquest any és un mosaic floral de formes geomètriques

GIRONA

El Govern inverteix 685.000 euros en l’abocador clausurat

LES LLOSES

Regalen 2.000 banderes de la ciutat perquè es pengin per les Fires

figueres

Dotze serveis municipals ja han fet el trasllat temporal a la FACT

TERRASSA

Augmenten les peticions voluntàries per ser atesos a Support-Girona

girona
societat

L’erosió d’un barranc genera esquerdes a edificis de Salàs de Pallars

SALÀS DE PALLARS
Moda

Creixen els compradors del Regne Unit que venen a la Barcelona Bridal Fashion Week

Barcelona

Iniciativa pionera de gestió de boscos per tal d’adaptar-los al canvi climàtic

la vall de bianya
PATRIMONI

El festival de recreació històrica Tàrraco Viva es dedicarà enguany al Mediterrani

Tarragona