Educació

Universitat

La UVic-UCC inaugura seu a Barcelona per obrir-se al món

El primer espai docent que la universitat té a la capital catalana ha de servir per atreure alumnat estranger i reforçar la internacionalització

S'hi oferiran classes de màster i postgrau, però també serà lloc d'interrelació

La idea que la formació superior és dels 18 als 23 anys desapareixerà

“És pensant en els estudiants internacionals, de tot el món, que obrim aquesta seu, estudiants de màsters i postgraus per als quals desplaçar-se a Vic o a Manresa és un problema”, va dir ahir Jordi Montaña, rector de la UVic-UCC, en la inauguració del primer espai docent que aquesta universitat té a Barcelona. “La UVic-UCC presumeix de ser territorial”, hi va afegir, recordant la presència que ja té en municipis com ara Granollers, Olot, Ripoll i Manlleu, però va assenyalar: “Aquesta és una altra seu, amb unes característiques especials perquè és a la capital, una ciutat amb una projecció envejable.”

A la inauguració d'ahir de les instal·lacions –a Via Augusta, 123–, hi van assistir un centenar de persones, entre les quals l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, i l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent –presidenta i vicepresident, respectivament, de la Fundació Universitària Balmes (FUB)–, i nombrosos representants del món universitari català. Sobre el vintè aniversari de la UVic-UCC, Erra va dir: “Demostra el tarannà de la nostra ciutat; intentem treballar apostant pel coneixement i la recerca, per ser més internacionals i per estar al costat dels nostres alumnes.” La presidenta de la FUB va explicar: “La federació amb Manresa l'únic que ha fet és permetre'ns créixer al territori, però ens faltava créixer a Barcelona per arribar al màxim nombre d'alumnes.” Junyent va indicar que la presència a la capital catalana consolida el projecte federatiu entre Vic i Manresa iniciat fa tres anys i que la presència a Barcelona, que ara es reforça, ha de permetre a la UVic-UCC “treure el cap entre les dotze universitats catalanes”.

Mercè Jou, secretària del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), va desitjar a la UVic-UCC: “Que el pas que avui esteu fent us ajudi en l'expansió i la consolidació, no només en territori barceloní, sinó també per augmentar la internacionalització.” Jou va lloar la implicació d'aquesta universitat amb el CIC. En representació del consistori de la capital, Albert Pérez, secretari del Consell Escolar de l'Ajuntament de Barcelona, va fer èmfasi en la necessitat de “passar de Barcelona, ciutat amb universitats a ser Barcelona, ciutat universitària”.

Formació contínua

La inauguració va començar amb la conferència Reflexions sobre el futur de l'educació superior, a càrrec de l'economista i exconseller de la Generalitat Andreu Mas-Colell, un dels artífexs de l'acord universitari entre Vic i Manresa, com va recordar Junyent. Mas-Colell va dir als representants de la UVic-UCC: “Una universitat amb una estructura jurídica com la vostra ho té més fàcil per atreure estudiants estrangers que les set universitats públiques.” L'exconseller es va referir a la tendència d'anar cap a aules seminari, que afavoreixen la interacció, i a la necessitat de mantenir en l'educació superior la relació entre mestre i alumne, aspecte que pot veure's afavorit per les TIC. I hi va afegir: “La idea que la formació superior és dels 18 als 23 anys desapareixerà, la formació permanent encara esdevindrà més necessària al llarg de la vida.”

A la seu de la UVic-UCC de Barcelona s'oferirà formació contínua –sobretot classes de màster i postgrau–, però també conferències i cursos. “És un espai de trobada, de comunicació i d'interrelació”, va dir Montaña. Fins ara a la planta baixa hi havia només una oficina orientada a l'atenció personal i la docència s'impartia en espais dispersos cedits. Ara, entre els baixos i la sisena planta (on hi ha tres aules) es disposarà d'uns 150 m², més una sala d'actes compartida a l'àtic. “En cas que les instal·lacions se'ns facin petites podem ampliar-ho sense problema”, va avançar el rector. Segons ell, la universitat feia temps que volia tenir a Barcelona una seu “amb cara i ulls”.

LES FRASES

Aquesta seu té unes característiques especials; és a la capital, ciutat amb una projecció envejable
Jordi Montaña
rector de la UVic-UCC
Demostra el tarannà de la nostra ciutat; intentem treballar apostant per la recerca i el coneixement
Anna Erra
alcaldessa de vic i pres. de la fub

Quarta posició en notorietat a les xarxes

La UVic-UCC és la quarta universitat catalana –al darrere de la UB, la UAB i la UPF– en notorietat a les xarxes socials, segons un estudi de la consultoria de comunicació Sibilare. Tot i que per nombre d'alumnes ocupa la desena posició del rànquing, en reputació en línia se situa entre les capdavanteres. Si es tenen en compte les mencions a la xarxa el 2016 (34.187), la UVic-UCC és la tercera però és la que més utilitza el català (en un 75% de les converses). Pel que fa a la presència en mitjans de comunicació en línia, se situa en el novè lloc.

La UVic-UCC, juntament amb la UB, són els centres universitaris on la relació entre usuaris i seguidors de Twitter és més proporcionada, “la qual cosa demostra que la institució disposa d'un canal viu de relació amb el seu públic”, segons la consultoria Sibilare. La UVic-UCC té 68 blogs, trenta comptes de Twitter, tretze de Facebook, quatre a Linkedin i un canal de YouTube, entre d'altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES