Educació

JAUME MORA

PRESIDENT DE L'AMPA DE L'ESCOLA MAR NOVA DE PREMIÀ DE MAR

“Les coses que tenen sentit es poden lluitar fins al final”

“En principi la Mar Nova queda en la mateixa situació que la resta d'escoles de Premià de Mar però sent conscients que venim d'un pas enrere”

“És cert que el tancament [a la seu d'Ensenyament de Mataró] va ser una mesura desesperada i de pressió potent”

“El que compta és que quan havien de ser-hi hi han estat”

El que ha passat en el nostre cas ha estat un referent pel que fa a la mobilització de les famílies

En menys d'una setmana l'escola Mar Nova de Premià de Mar ha vist com canviava radicalment el seu futur per a l'any que ve. Després de moltes protestes i mobilitzacions –inclosa l'ocupació durant 30 hores de la seu d'Ensenyament a Mataró– finalment la Generalitat va rectificar i va decidir dilluns no tancar el centre, tal com estava previst.

Quina sensació els queda després d'haver pogut aturar el tancament de la Mar Nova?
És una sensació de molta felicitat i que les coses que tenen sentit es poden lluitar fins al final. Crec que deu ser semblant al fet que et toqui la loteria.
S'esperaven aquest desenllaç?
La veritat és que havíem anat perdent la fe i l'esperança. Quan va començar tot plegat jo i molts dels meus companys ens mostràvem optimistes. Després, però, els senyals que ens arribaven ens convidaven a no ser-ho i molts ens vam desinflar, però no tots. Encara hi havia companys que deien que això s'havia de continuar lluitant.
En algun moment havien perdut l'esperança del tot?
Cada pare i mare a qui ho preguntessis et contestaria una cosa diferent. Jo no vaig perdre l'esperança del tot, però em consta que hi ha hagut de tot. Sempre hem argumentat que, si això era un partit de futbol en què vas perdent de molt, s'havia de lluitar fins al darrer minut. Crec que això és una cosa que hem tingut tots molt clar. Mentre hi hagués una mínima esperança s'havia de batallar fins al darrer moment.
Ara en quina situació queda l'escola Mar Nova?
En principi la Mar Nova queda en la mateixa situació que la resta d'escoles de Premià de Mar però sent conscients que venim d'un pas enrere a causa del fet que la notícia que la Mar Nova es tancava s'ha estès pel poble. A l'hora de fer les preinscripcions per al curs vinent partim amb una mica de desavantatge. Això ens obliga a posar tota la carn a la graella perquè la gent sàpiga que la Mar Nova continua.
Com es va desenvolupar la darrera conversa amb Ensenyament en què es va desencallar la situació?
El dia de la reunió definitiva, el secretari de Polítiques Educatives, Antoni Llobet –amb un tarannà molt empàtic–, va comunicar-nos que finalment l'escola no es tancava. Ens va dir que tots havíem de fer foc nou i no mirar cap enrere sinó cap al futur. També ens va dir que s'obriria la línia de P3, garantint-nos vida per endavant per al centre. Finalment ens va instar a treballar tots junts de la mà per poder garantir una escola potent i a treballar per definir entre tots el futur mapa escolar del municipi.
Pateixen pel futur de cara al curs 2018/2019 o a mitjà i llarg termini?
No, per dos motius: l'un és perquè ja hem patit tant que ara això ja no toca. Toca somriure i disfrutar el moment. El segon motiu és perquè el compromís del senyor Llobet per nosaltres va ser molt clar. Ja no parlàvem de la Mar Nova en termes de si es tancarà o no, sinó que es va dir de tirar-la endavant, fer-la sòlida, tenir un bon projecte i que no es tanqués cap escola a Premià de Mar.
Els alumnes eren conscients de la situació?
Absolutament. Tots els pares hem compartit amb ells el fet. Volíem fer viure als nostres fills aquesta situació com un aprenentatge. Però no tant amb angoixa i patiment, que també hi ha sigut. Sempre hem transmès als nostres fills que les úniques lluites que es perden són les que s'abandonen. Amb aquest mantra hem treballat amb ells.
Creu que l'ocupació de 30 hores que van fer la setmana passada a la seu d'Ensenyament de Mataró ha estat clau?
El que ha estat clau és el que s'ha fet durant aquest any i mig de mobilitzacions. No canviaria res del que s'ha fet durant aquest temps. És cert que el tancament va ser una mesura desesperada i de pressió potent.
En algun moment vostès s'han mostrat molt crítics amb la posició de l'Ajuntament però finalment tots han anat units. Com valora la seva gestió?
Volem fer tabula rasa i no mirar enrere però nosaltres hem tingut molts dubtes del paper del govern. Finalment el que compta és que quan havien de ser-hi hi han estat, igual que molts altres col·lectius, altres grups polítics o el Parlament.
Què diria als pares d'una escola pública que ha de tancar?
Si ells consideren que aquest tancament no té sentit i que no és just, que ho lluitin fins al final. El que ha passat en el nostre cas ha estat un referent pel que fa a la mobilització de les famílies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona
societat

El gimnàs Sant Pau, més a prop de tornar a donar servei

barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Mascarell, fitxat per dirigir el projecte del Museu Thyssen

SANT FELIU DE GUÍXOLS
societat

Lectures, tallers infantils i activitats diverses arreu de la demarcació

girona
opinió

Calonge i Sant Antoni, municipi pioner en ‘smart city’

Alcalde de Calonge i Sant Antoni

Figueres perfora un pou de 200 metres de profunditat per buscar aigua

figueres