Educació

Societat

Triomf olímpic professional

Els alumnes de formació professional més brillants de tot l'Estat competeixen en un concurs biennal

Catalunya s'emporta el major nombre de medalles

Els guanyadors concursaran a Abu Dhabi

Catalunya es va proclamar campiona absoluta de les Spainskills, els jocs olímpics per a estudiants de formació professional de tot l'Estat, que es van celebrar el mes passat a Madrid. En total, els estudiants catalans van participar en 23 de les 25 modalitats que hi competien i es van emportar dotze medalles: sis d'or, quatre de plata i dues de bronze. A l'institut de Badia del Vallès hi ha dos d'aquests medallistes. L'or en la categoria de disseny de llocs web se'l va emportar Robert Lara, i el bronze en instal·lacions elèctriques, Christian Miguel Tocasca.

La prova de Lara consistia a desenvolupar un portal. “La dificultat era que cada dia et donaven un mòdul que posteriorment avaluaven. Anaven passant els dies, i no sabies si ho estaves fent bé o no”, explica. Lara tampoc sabia si “havia de fer un web funcional i lleig o bonica però que no funcionés, ja que desconeixia els barems que aplicaven en l'avaluació”. L'única manera que tenia per saber si anava per bon camí era intercanviant opinions amb els altres catorze concursants. I així va ser com va intuir que si no quedava segon guanyaria aquesta prova. Tot i admetre que s'esperava guanyar, quan va sentir que deien el seu nom va ser molt emocionant: “Estava eufòric. Sabia que estava vivint una experiència única.”

Lara va poder participar en aquest concurs perquè just havia acabat FP el juny passat. Ell ja tenia feina quan va sortir de l'institut i arran de guanyar el concurs li han plogut noves ofertes. Actualment està treballant en una sucursal de programari d'Aigües de Barcelona, una feina que compagina amb els estudis de grau d'enginyeria a la UOC. Tot i estar molt ocupat, Lara ja pensa en el campionat mundial que se celebrarà a Abu Dhabi entre tots els estudiants dels diferents països del món que han guanyat l'or en la seva disciplina. Sap que aquesta competició serà molt dura, perquè hi ha empreses, com per exemple Microsoft, que poden enviar un dels seus treballadors durant un any a Abu Dhabi amb l'objectiu que es prepari per a la prova. I és que les normatives són diferents depenent d'on es concursi. Tot i això, la seva feina és la seva passió i moltes hores lliures les dedica a preparar-se. I és que acabar en una bona posició requereix molt d'entrenament fora d'horari escolar, com és el cas de Christian Miguel Tocasca, bronze en instal·lacions elèctriques, que es es preparava 25 hores a la setmana. Calcula que ha vingut 6 dissabtes per treballar en les mateixes condicions que les Spainskills, és a dir, 8 hores seguides. Això sí, no anava acompanyat al lavabo, com sí que hi van els participants a la prova per assegurar-se que no aprofiten per copiar. De les llargues hores fent forats per fer circuits elèctrics complicats, Tocasca en va treure “molta experiència” que espera que es reflecteixi en el seu currículum.

Els professors d'aquests alumnes, Julián del Amo, d'informàtica, i Josep Maria Baró, d'electricitat, coincideixen a definir l'experiència dels Spainskills com una oportunitat de sortir de l'aula i acumular aprenentatges. Tots dos han ajudat de manera altruista aquests estudiants a preparar-se i n'estan molt orgullosos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona