Educació

ensenyament

balanç

Un 89% dels alumnes d'ESO de la comarca es graduen

Segons un estudi del Consell Comarcal, el percentatge augmenta i està per sobre de la mitjana catalana

En canvi, la taxa d'escolarització postobligatòria es manté per sota

El nombre de joves maresmencs que acaben els estudis obligatoris de l'ESO creix a la comarca. Segons l'estudi que elabora el Consell Comarcal sobre les realitats juvenils del Maresme, el percentatge de graduats l'any passat va ser d'un 89,04%, una xifra superior a la mitjana catalana, que se situa en el 87,73%. A l'altre costat de la balança, però, hi ha una taxa d'escolarització postobligatòria (a partir dels disset anys) que queda més curta, i arriba al 68%, respecte al 74,86% de mitjana a Catalunya. Tot i així, la formació postobligatòria és, segons assenyalen els experts, una aposta cada cop més valorada, sigui per una creença real o per la dificultat per als joves d'entrar en el mercat de treball pel difícil context econòmic dels darrers anys.

L'informe, que s'elabora per donar eines als ajuntaments que els permetin planificar les seves polítiques per a joves d'entre 12 i 29 anys, té en compte l'avaluació de l'ESO a cada municipi. Així, Cabrera de Mar encapçala els millors resultats i arriba al 100% de finalització dels estudis secundaris obligatoris, mentre que Dosrius és el municipi que té unes xifres més baixes (68,75%).

L'estudi analitza des de l'any 2000 l'evolució de l'avaluació de l'ESO a la comarca tenint en compte la taxa de graduació, el pes de l'alumnat certificat en ensenyament obligatori i els alumnes que repeteixen curs. Les xifres evidencien un augment progressiu del nombre de graduats i una disminució dels certificats i repetidors.

Per primer cop també s'analitza la taxa dels alumnes no avaluats, és a dir el percentatge dels qui abandonen. Mentre que el curs 2000/2001 era del 5,72% per al conjunt del Maresme, la xifra s'ha reduït fins a l'1,58% en el curs 2014/2015. Les xifres també evidencien que les noies continuen obtenint taxes de graduació superiors a les dels nois tant al Maresme com al conjunt de Catalunya.

L'escolarització en l'educació postobligatòria augmenta sobretot per l'oferta de cicles formatius, amb un volum d'alumnes que va augmentar un 4,22% al Maresme i un 5,93% al conjunt de Catalunya. Els programes de formació i inserció destinats als joves que no han assolit l'ESO van formar 311 alumnes el 2014/2015 en una desena de centres que es distribueixen en sis municipis: Arenys de Mar, Argentona, Mataró, Montgat, Pineda i Premià de Mar.

Tot i l'increment de l'oferta universitària, els darrers cursos molts joves han d'estudiar fora, i un 88,32% marxen fora a estudiar. Des del 2001 no han parat de créixer la formació professional i estudis universitaris entre els joves de més de setze anys a tots els municipis.

LES XIFRES

311
són els alumnes
que no es van treure l'ESO i van cursar el 2014/2015 programes de formació i inserció.
78.408
joves constitueixen el col·lectiu de persones d'entre 12 i 29 anys, que representa el 17,84% del total de població de la comarca.

Cambrers, peons i venedors

Les dades assenyalen una davallada de l'atur juvenil registrat per al col·lectiu d'entre 16 i 34 anys, tot i que continua sent més elevat que en els anys previs a la crisi. L'informe incorpora noves dades, com ara un rànquing de les 50 ocupacions que generen més contractació. Ocupen el primer lloc els cambrers assalariats (5.831), seguits dels peons de les indústries manufactureres (4.260) i els venedors de botigues i magatzems (3.298).

La xifra de contractes a joves ha estat de 37.911, amb un alt percentatge de contractes temporals, si bé es compleix la premissa que com més grans menys temporalitat.

La taxa d'atur divergeix força entre els dos col·lectius considerats de joves. Aquesta és més elevada per al grup de 16-24 anys (17,0%) que no pas per al de 25-34 anys (13,24%). Per municipis, Malgrat de Mar registra una taxa d'atur juvenil 12,3 punts percentuals per sobre de la municipal i, al contrari, al Masnou és 9,3 punts més baixa. Per sexes, el nombre d'homes aturats supera el de dones en els trams de 16-19 anys i 20-24 anys, però no en el de 25-29 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres del passeig de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró