Educació

Síndic de greuges

El Síndic de Greuges detecta mala praxi en l’admissió en escoles d’alta demanda

Irregularitats en el procés de preinscripció en diferents centres educatius de titularitat pública i concertada que se salten les llistes d’espera

Es demana una obertura d’expedient per l’escola Súnion i el col·legi Montserrat

El Síndic de Greuges ha reclamat aquest dijous mesures disciplinàries davant l’”incompliment de manera habitual” de la normativa d’admissió escolar en el procés de preinscripció del curs 2016-2017 per accedir a escoles d’alta demanda de Barcelona.

La institució ha realitzat una investigació sobre el procés de preinscripció en diferents centres educatius de titularitat pública i concertada, i ha constatat que hi ha hagut “mala praxi”, tant per part d’alguns centres i de diverses famílies com del Consorci d’Educació de Barcelona.

Rafael Ribó ha alertat que aquestes pràctiques estan sent “massa freqüents” a les escoles amb alta demanda de la capital catalana, i que el Consorci no combat suficientment encara aquestes irregularitats.

El Síndic de Greuges recomana obrir un expedient informatiu a la presidència de la Comissió de Garanties d’Admissió a Barcelona per haver autoritzat “sense justificació” ampliacions de ràtio en dos dels centres analitzats sense respectar en la inscripció d’alumnat l’ordre de la llista d’espera.

Així mateix, també demana que s’obri un expedient informatiu a les direccions d’aquests dos centres analitzats --l’escola Súnion i el col·legi Montserrat-- per haver demanat increments de ràtio sense respectar la llista d’espera i que s’apliquin les sancions que corresponguin.

Segons el Síndic, a l’escola concertada Súnion, el Consorci va autoritzar una ampliació de deu places per sobre de la ràtio prevista a primer d’ESO, malgrat haver-hi centres a la zona amb vacants, i es van escolaritzar 10 alumnes que no corresponien per llista d’espera, i en el col·legi Montserrat l’administració va autoritzar ampliacions de ràtio en P3 i tres alumnes van accedir sense respectar l’ordre de la llista d’espera.

El Síndic ha recordat que el Consorci d’Educació de Barcelona ha assegurat que en la preinscripció vigent de cara al proper curs no autoritzaran ampliacions de ràtio mentre hi hagi vacants a escoles de la zona ni salts en les llistes d’espera.

Criteri de proximitat

En la comprovació de les irregularitats en l’al·legació del criteri de proximitat, el Síndic de Greuges ha detectat “falta de rigor” a l’hora de comprovar i penalitzar els fraus relacionats amb el padró per part del Consorci d’Educació, amb un patró de comportament de l’administració i les famílies que afavoreix que aquestes pràctiques no s’acabin penalitzant.

El Síndic de Greuges ha detectat que nombroses famílies fan canvis en la residència padronal mesos abans del procés d’admissió de l’alumnat, i sovint la comprovació per part de la Guàrdia Urbana demostra que no resideixen al domicili al·legat.

Quan es detecten, les famílies al·leguen separacions temporals amb posteriors reconciliacions o obres temporals amb documents de suposats acords privats entre parts de separació o fotografies d’obres, però en moltes ocasions sense aportar documentació, i el Consorci conclou que la documentació aportada mostra que el domicili era l’al·legat i no penalitza amb la pèrdua de punts.

La institució ha assegurat que en ocasions, després de la preinscripció i una vegada obtinguda la plaça, hi ha famílies que traslladen la seva residència a la zona d’escolarització, i el Síndic de Greuges recorda que viure a la zona --sense acreditar que es feia en la preinscripció-- no és motiu per no aplicar sancions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona