Educació

Educació

La Mosqueta revifa

El Tecnocampus transforma el portal d’activitats multimèdia adaptades per a persones amb necessitats educatives especials

Els continguts ideats fa vint anys des de la Fundació Maresme s’han renovat aquest curs

La Mosqueta.cat ja torna a estar operativa. Aquest portal web educatiu que la Fundació Maresme va impulsar a finals dels anys 90 conjuntament amb l’aleshores Escola Politècnica de Mataró necessitava rejovenir-se per continuar funcionant i actualitzar el programari. Això ha estat possible gràcies a la Fundació Tecnocampus, que el 2016 va escollir aquest projecte entre les accions solidàries que emprenen els treballadors del centre cada any. Un treball liderat per Marina Gavin, enginyera del Tecnocampus, que ja va centrar el seu projecte de fi de grau en aquest portal d’activitats multimèdia que permet desenvolupar les capacitats motrius, cognitives i comunicatives dels nens i nenes amb necessitats educatives especials.

L’escola d’educació especial l’Arboç de Mataró, gestionada per la Fundació Maresme, n’ha impulsat des dels seus inicis els continguts que han esdevingut una important eina de treball. “Teníem queixes i trucades d’altres centres perquè el portal fallava i amb la feina feta s’ha pogut salvar”, diu, agraïda, la directora del portal web, Núria Vilà. L’objectiu ha estat actualitzar el portal implementant de nou totes les activitats en un nou format (Javascript), ja que l’actual (Flash) deixava de funcionar en la majoria de navegadors, i així garantir la continuïtat de la web.

Des de finals de juny s’ha enllestit el projecte i mestres i educadors ja en poden fer ús aquest nou curs.

A l’escola l’Arboç, on hi ha escolaritzats 50 alumnes amb necessitats especials d’entre 3 i 20 anys, es van idear els continguts de la Mosqueta buscant material educatiu accessible per a persones amb discapacitats. “De la necessitat en vam fer una eina útil”, diu, satisfeta, la directora quasi vint anys després d’elaborar la primera versió, al costat de David Soler, Toni Ferrer i en Marc Iñiguez, que han fet el manteniment i projectes de final de carrera. El 2005 va sorgir la idea de crear, sota el nom de la Mosqueta, un portal de serveis amb els jocs i activitats adreçat a aquest col·lectiu.

L’èxit del portal recau en els continguts amb pantalles complertes i imatges en moviment i colors vius que en faciliten la visió. La clau, però, són les facilitats que tenen els usuaris per accedir-hi interactuant a través de commutadors o ratolins adaptats per als qui tenen problemes motrius. “Clicant dos cops el ratolí poden decidir en la cerca d’imatges i escollir la música que volen”, destaca Vilà.

La galeria d’activitats del portal ofereix activitats per treballar des de les emocions competències bàsiques de llengua o matemàtica i jocs per treballar la memòria visual. “S’han posat nous jocs de memòria en què les imatges no són idèntiques, però des d’un altre angle es tracta de fer les associacions”, explica Vilà, agraïda de la dedicació de Marina Gavin per triar fer-ho realitat. “Són uns pocs usuaris, però és una eina molt útil que no es podia deixar perdre”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona