Educació

ensenyament

Engega un curs escolar amb serveis nous i més centres

Manresa té el nou institut al barri Pare Ignasi Puig i una aula multisensorial a la llar d’infants Bressolvent

Vic signa un conveni amb l’Institut del Teatre i posarà en marxa l’Espai Familiar

El curs escolar 2017/2018 va arrencar ahir a les escoles de la Catalunya central amb la normalitat preceptiva, però presenta algunes novetats destacades pel que fa a l’oferta de serveis i centres. A la capital del Bages, l’estrena al barri Pare Ignasi Puig del nou institut Manresa Sis –que compartirà edifici amb l’escola de primària Muntanya del Drac–, la creació d’una aula multisensorial a la llar d’infants municipal Bressolvent i l’estrena de dos nous cicles formatius –fabricació i ennobliment de productes tèxtils a l’institut Guillem Catà, i manteniment electrònic a l’institut Lacetània– són els trets més destacats que Mercè Rosich, regidora d’Ensenyament i Universitats de l’Ajuntament de Manresa, va remarcar ahir en la presentació del curs. Pel que fa al desplegament d’escoles obertes els últims anys, Rosich va explicar que l’escola Les Bases, situada provisionalment a l’edifici de la FUB2, ja disposarà de grups de P3, P4 i P5, i que l’escola Valldaura tindrà per primer cop un grup de sisè i es completaran així tots els nivells.

Les vacances escolars s’han aprofitat per condicionar els centres. L’Ajuntament de Manresa ha fet diverses obres a les escoles de primària que han suposat una despesa total de 89.000 euros, des de condicionament de patis (escoles Valldaura i Ítaca) fins a impermeabilitzacions de coberta (escola Renaixença), entre d’altres. També s’ha intervingut en centres propis per valor de 15.700 euros. El regidor d’Educació de Vic, Àlvar Solà, ahir també va explicar que l’Ajuntament de la ciutat ha fet obres durant els mesos de juliol i agost. Entre altres, a l’escola Andersen s’ha millorat el menjador, mentre que a la Salarich s’ha refet la cuina, i a la Guillem de Montrodon, la coberta.

A la capital d’Osona, una de les principals novetats d’aquest curs és el conveni que ha signat l’Ajuntament amb el centre d’Osona de l’Institut del Teatre, de manera que “tots els alumnes de les escoles de primària i secundària de la ciutat podran treballar la dansa i l’expressió artística”, va dir Solà. A banda del reforç dels recursos en l’etapa postobligatòria (més grans de 16 anys), un altre dels projectes que es posaran en marxa abans de final d’any serà l’Espai Familiar, per a nens i nenes de fins a 3 anys. Serà un complement a les escoles bressol de la ciutat, que ofereixen un total de 531 places, de les quals 243 són municipals. Ester Sanglas, cap d’Educació a l’Ajuntament de Vic, explicava que “serà un servei obert a la interacció de les famílies, amb grups tancats, i un horari més reduït que a l’escola bressol”.

Xifres de matriculats

A Vic ahir van començar el curs 4.840 alumnes entre infantil i primària, i 2.211 més ho faran entre avui i demà a secundària. Les línies de P3 són les habituals i la ràtio és de 25 alumnes a infantil i primària, i de 30 a secundària. Pel que fa a la tarifació social a les escoles bressol municipals de Vic, vigent per segon any, 49 famílies (un 30% de la matrícula) l’han sol·licitat. L’Ajuntament també ha destinat 210.000 euros a beques de material escolar i per a activitats esportives i educatives dins l’horari lectiu, per a les quals s’ha simplificat la sol·licitud per acollir-s’hi, i se n’han rebut més de dues mil.

A Manresa es mantenen 33 grups de P3 (663 alumnes, dels quals 266, matriculats a escoles bressol municipals). A primària hi ha 4.992 nens i nenes i a ESO, 3.329, dels quals 829 són alumnes de primer curs.

LES FRASES

Tots els alumnes de primària i secundària podran treballar l’expressió artística
Àlvar Solà
regidor d’educació a l’ajuntament de vic
[L’Espai Familiar] serà un servei obert a la interacció de les famílies
Ester Sanglas
cap d’educació a l’ajuntament de vic

Dues noves escoles bressol rurals, a l’Anoia i al Bages

Aquest curs es posen en marxa a la Catalunya central dos centres nous d’escola bressol rural: l’escola Cabrera d’Igualada, a Cabrera d’Anoia, i l’escola L’Esqueix de Monistrol de Calders. Ambdós centres s’afegeixen al pla experimental d’educació infantil de primer cicle en escoles rurals que impulsa el Departament d’Ensenyament, el qual pretén concentrar tots els centres educatius d’un municipi i evitar que les famílies s’hagin de desplaçar de manera innecessària a altres poblacions. En el cas de Monistrol de Calders, els nens i nenes de la llar d’infants rural ahir van començar el curs en un mòdul prefabricat que ja hi havia instal·lat abans a l’interior de l’escola i que fins ara tenia altres usos. A partir d’aquest curs es destinarà a escola bressol, motiu pel qual s’ha equipat amb taules, cadires i tot el material educatiu necessari. L’escola L’Esqueix de Monistrol de Calders, que té 36 alumnes, aquest setembre ha incorporat sis alumnes més d’un i dos anys, tot i que ahir només dos d’ells van començar el curs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona
societat

El gimnàs Sant Pau, més a prop de tornar a donar servei

barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Mascarell, fitxat per dirigir el projecte del Museu Thyssen

SANT FELIU DE GUÍXOLS
societat

Lectures, tallers infantils i activitats diverses arreu de la demarcació

girona
opinió

Calonge i Sant Antoni, municipi pioner en ‘smart city’

Alcalde de Calonge i Sant Antoni

Figueres perfora un pou de 200 metres de profunditat per buscar aigua

figueres