Educació

municipal

Mataró reivindica un nou pacte local per a l’educació

El sector recull, un cop obert un debat participatiu, els reptes i les accions de futur per millorar l’àmbit a la ciutat

Mataró vol reafirmar el seu compromís amb l’educació i reivindica la necessitat d’establir un nou pacte de ciutat amb reptes de futur renovats. Un acord que ja es va formalitzar l’any 2003 i que el govern municipal creu que, després de 14 anys, convé actualitzar. Com a punt de partida, l’Ajuntament va presentar ahir el document de conclusions que tanca el procés participatiu que es va engegar l’any passat i que ha donat veu a més de 400 persones de diversos àmbits. El treball ha servit per fer una exhaustiva diagnosi de la situació actual i posa de manifest algunes de les febleses del sistema a Mataró. El preu de les escoles bressol o de les extraescolars que no són assequibles per a tothom, la concentració de població desafavorida en determinats llocs, la distribució d’alumnat amb necessitats educatives específiques, la precarietat laboral que suposa un fre per a la formació o la falta d’adaptació dels currículums a les demandes reals de les empreses són algunes d’aquestes assignatures pendents.

Per tal de revertir la situació, els promotors del document, més enllà de bones voluntats i del debat teòric, proposen fins a un centenar d’accions concretes, estructurades en cinc àmbits i vertebrades amb la idea marc de treballar més per l’equitat i la cohesió social. Així es reclama potenciar l’educació postobligatòria, la formació professional, els ensenyaments artístics o el valor de l’esport i el lleure, prendre mesures per facilitar l’accés a l’educació infantil o incentivar més la feina en xarxa. “Hem de prendre consciència que l’educació no es pot deixar només en mans de les escoles”, va afirmar el director de l’escola Pia Santa Anna, Antoni Aguilar, que va reivindicar també un paper més actiu de la ciutadania per satisfer tots els reptes de futur. Un missatge que s’afegeix al que va defensar l’exdirectora de l’escola Camí del Mig i membre del Moviment Educatiu del Maresme, Anna Oliveras, i que té a veure amb la necessitat de fomentar l’educació al llarg de tota la vida.

El regidor d’Educació, Miquel Àngel Vadell (PSC), va anunciar que la intenció ara és establir un full de ruta per poder desenvolupar a mitjà i llarg termini les iniciatives plantejades, conscients que, tot i no tenir totes les competències en aquesta matèria, des dels ajuntaments també es pot incidir en l’educació.

Oficina tècnica per a FP

Vadell va recordar que el compromís de portar a la pràctica les accions és ferm, i prova d’això és la posada en marxa, recentment, de la secretaria tècnica de la formació professional, que encaixa en un dels eixos del treball participatiu. El projecte s’ha traduït en una oficina que vol promocionar i fer més visibles aquests estudis. Un dels objectius d’aquest nou espai és el de crear un campus integral de la FP per generar una xarxa virtual dels agents públics, privats i concertats que ofereixen serveis relacionats amb aquest tipus de formació. A banda de confeccionar un portal web que integri tota l’oferta local, l’oficina neix amb la missió de constituir una taula mixta de planificació entre l’Ajuntament i la Generalitat, entre altres participants, per tal de revisar o potenciar algunes de les branques que s’imparteixen a Mataró.

Una oficina tècnica per a la FP

El regidor Miquel Àngel Vadell va recordar durant la presentació d’ahir del document de conclusions del debat educatiu, que el compromís de portar a la pràctica les accions proposades és ferm. Prova d’això es la posada en marxa recentment de la secretaria tècnica de la Formació Professional de Mataró, que encaixa en un dels eixos del treball participatiu i que té relació amb la necessitat d’adaptar l’oferta educativa als requeriments de les empreses. Vadell va assenyalar que el projecte s’ha traduït en una oficina que ha de servir per a promocionar però també per fer més visible aquests estudis professionalitzadors. En aquest sentit, un dels objectius d’aquest nou espai és el de crear un campus integral de la FP per generar una xarxa virtual dels agents públics, privats i concertats que ofereixen serveis relacionats amb aquest tipus de formació. A banda de confeccionar un portal web que integri tota l’oferta local, l’oficina neix amb la missió de constituir una taula mixta de planificació entre el propi Ajuntament i el departament d’Ensenyament de la Generalitat, entre d’altres participants, per tal de revisar o potenciar algunes de les branques que ara s’imparteixen a Mataró.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva