Educació

Educació

Pont amb el Quebec

Un alumne quebequès i un de garrotxí participen en un intercanvi docent

L’objectiu és aprendre llegües i cultures diferents

Moltes vegades no calen grans acords comercials, ni contactes polítics, ni grans esdeveniments. El quebequès Xavier Giroux i el garrotxí Miquel Pradas han fet, sense proposar-s’ho, d’ambaixadors dels respectius països i, a més, han pogut constatar, en plena efervescència del contacte telemàtic, que paga la pena viatjar per sortir de la realitat de cadascun. Els dos joves no només s’han conegut i fet amistat, sinó que també ho han fet dues famílies, i s’han acostat dos centres educatius de secundària –en el cas de Pradas, l’institut La Garrotxa– i, per extensió, dos municipis, Olot i La Malbaie i, esprement el concepte, dos països. Tot plegat ho ha fet possible un intercanvi d’estudiants del Quebec i Catalunya entre alumnes de quart d’ESO i l’equivalent d’aquell país, promogut pel Departament d’Ensenyament a través del Servei de Llengües Estrangeres i Échanges Azimut. Hi participen 33 alumnes catalans, de què 4 d’Olot, Puigcerdà i Llançà, que estudien el francès com a segona llengua.

L’objectiu d’aquest intercanvi és aprendre i consolidar l’aprenentatge d’una altra llengua –en aquest cas, el castellà i el francès–, experimentar un sistema educatiu diferent i conviure en un altre país. I en això ha reeixit Giroux. Arribava amb només 30 hores de’aprenentatge de castellà, però ha estat capaç de participar perfectament en les classes d’aquesta matèria de l’institut garrotxí. Del català, explica que ja l’entén, perquè quasi tothom el parla. A més, ell té facilitat i interès pels idiomes, entre altres coses, perquè li permeten estar en contacte amb persones d’altres països.

Dels sistemes educatius destaca que al Canadà les classes són d’hora i quart, amb una part de classe magistral i una altra de treball personal i en grup.

Preguntat sobre els paral·lelismes entre els referèndums català i quebequès, afirma que poca cosa en pot dir, perquè, quan es va fer l’últim, ell encara no havia nascut. Només ha remarcat que no entén que no es volgués deixar votar i menys la violència exercida l’1-O.

Xavier Giroux remarca la fantàstica acollida que ha tingut per part de tothom, especialment de la família de Miquel Pradas, que al gener anirà a fer l’estada al Quebec. Així, doncs, diplomàcia internacional de part de bo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT FELIU DE GUÍXOLS

El ple aprova el projecte del futur museu Carmen Thyssen guixolenc

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA