Educació

Universitat

La UVic incorpora pràctiques d’anatomia virtual

Els estudiants de Medicina podran fer disseccions en 3D

Tanca un acord amb la Caixa, que inverteix mig milió

La Facultat de Medicina de la UVic-UCC és la primera de l’Estat espanyol a disposar d’una taula de visualització anatòmica digital 3D per fer disseccions virtuals gràcies a l’acord de col·laboració entre aquesta universitat i la Fundació Bancària La Caixa. Amb aquest “primer acte de mecenatge”, com va definir-lo ahir Josep Arimany, president de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS), l’entitat financera ha fet una inversió de 500.000 euros per dotar d’equipaments i recursos innovadors la nova facultat, estrenada el setembre passat.

A banda de la taula de visualització digital Sectra –utilitzada en més de 40 centres internacionals–, la Fundació Bancària La Caixa també ha col·laborat en el disseny i la construcció dels laboratoris d’histologia i anatomia patològica, de microbiologia, i d’anatomia humana i osteologia, on es treballarà amb cossos reals. Jaume Giró, director general de la fundació, va subratllar que amb la UVic-UCC hi va haver una entesa “des del primer moment” per impulsar la Facultat de Medicina. “Vam trobar la manera d’invertir en allò que podia ser un valor afegit per a la facultat”, va destacar, tot apel·lant a la necessitat de treballar per a l’economia del coneixement. Jordi Montaña, rector de la UVic-UCC, va afegir-hi: “La base de la societat actual és el coneixement, el coneixement no es pot fer sense recerca i sense recursos no hi ha recerca”. Amb la vista posada en el futur campus de salut que es construirà en els pròxims anys a Vic, l’alcaldessa de la ciutat, Anna Erra, va dir que les aliances aconseguides són “una mostra de la força amb què ha nascut la Facultat de Medicina”.

L’acord entre les dues institucions permetrà que Vic es converteixi en lloc de referència i pioner en docència i recerca mèdica. El laboratori de dissecció virtual s’ha creat amb “la voluntat de millorar l’ensenyament i produir els metges que la societat necessita”, explicava Joan Guanyabens, director general de la FESS. El programari de la nova taula 3D permet que els alumnes es puguin preparar els casos a casa seva i, alhora, compartir la informació amb la comunitat universitària i mèdica. Això en cap cas suposa prescindir del laboratori de dissecció real a partir de la donació voluntària de cossos, que ahir els representants de La Caixa i de la universitat, acompanyats pels mitjans de comunicació, van poder visitar. “Hem d’incorporar la tecnologia però no hem de perdre de vista el món digital dels dits, el component humanístic”, hi va afegir Ramon Pujol, degà de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC. Amb aquest acord, la Facultat de Medicina de Vic, amb 87 alumnes matriculats, tindrà uns equipaments de recerca capdavanters en la investigació d’àmbits relacionats amb l’envelliment i la cronicitat, la lluita contra la sida, les noves tecnologies en salut, i la gestió i l’educació sanitàries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

girona

Consum resol el 53% de les reclamacions a la vegueria

GIRONA

Les obres del futur Museu Thyssen començaran a la tardor

sant feliu de guíxols
societat

Denuncien que els fan fora de casa tot i haver pagat sempre el lloguer

Olvan
medi ambient

Manifest contra els tòxics i el plàstic en el consum quotidià

barcelona
educació

Entre 1 i 4 hores més de matemàtiques per millorar la competència en 200 centres

barcelona
societat

Els veïns de Barcelona s’organitzen per lluitar contra el soroll a la ciutat

barcelona
Societat

Absolt l’exalcalde Manuel Bustos d’omissió de persecució de delicte

Sabadell
SANTA COLOMA DE FARNERS

Demanen que s’arxivi el cas de les protestes contra el rei a Caldes

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

El neurocientífic José Ramon Alonso, en unes jornades sobre autisme

girona