Educació

medi ambient

noves tecnologies

Una ‘app’ feta per alumnes de l’Institut La Valira permet identificar una quinzena d’ocells a la Seu d’Urgell

Creada en el marc d’un projecte educatiu per a 3r d’ESO, ‘Flying’ aspira a ser una eina destinada a veïns i visitants de la ciutat

La quarantena d’alumnes que cursen 3r d’ESO a l’Institut La Valira de la Seu d’Urgell han creat una aplicació per a dispositius mòbils que ajuda a identificar una quinzena d’ocells que tenen el seu hàbitat a la capital alturgellenca. Tot plegat, és el resultat d’un projecte interdisciplinari del centre en què hi han estat treballant durant deu dies, abans de les vacances nadalenques, i del qual n’ha sorgit Flying, disponible pels usuaris del sistema operatiu Android.

La intenció és donar a conèixer l’existència d’aquesta app entre els veïns i veïnes de la ciutat i demanar a l’oficina de turisme que la divulgui també entre els visitants. A més, també s’està pensant en la possibilitat de continuar-la desenvolupant i poder-hi incorporar, entre d’altres, un sistema de geolocalització.

L’entorn del riu Valira, al seu pas per la Seu d’Urgell, és un bon lloc per a poder observar els ocells. A simple vista i amb l’ajuda de la nova aplicació Flying es pot arribar a identificar-ne una quinzena dels més característics que hi ha a la capital alturgellenca. Tot plegat, és fruit de la tasca que han dut a terme una quarantena d’alumnes de 3r d’ESO de l’Institut La Valira en el marc d’un projecte desenvolupat pel centre, a través del qual han après a programar, dissenyar i omplir de contingut una app, disponible a Play Store per 0,99€. L’objectiu de la seva creació, segons ha explicat el professor de tecnologia, Marc Llovera, era que els adolescents treballessin d’una forma “integrada i multidisciplinar”, més pròpia de l’entorn de l’empresa i diferent del sistema habitual a l’aula.

Durant els deu dies de durada del projecte, els estudiants han desenvolupat una aplicació que està disponible en quatre idiomes i que inclou les fitxes descriptives d’una quinzena d’aus, com ara la cuereta blanca o el blauet. A més, totes elles van acompanyades d’una il·lustració dibuixada per ells mateixos. Tot plegat, ho han fet a través de la plataforma App inventor i, un cop ja publicada, es plantegen actualitzar-la per afegir-hi un sistema de geolocalització que indiqui on es poden trobar les diverses espècies d’ocells. Abans, però, volen presentar-la a l’oficina de turisme per a què els ajudi a difondre-la entre els visitants de la ciutat, així com continuar promocionant-la entre els propis veïns i veïnes.

Llovera ha explicat que l’equip docent de l’institut s’ha quedat sorprès amb el resultat del projecte i “el potencial de l’alumnat” i ha valorat positivament el sistema de treball emprat per dur-la a terme, que ha implicat a tot el curs. “La vida no va per assignatures”, ha dit, referint-se a que gràcies a l’adopció d’un sistema d’organització similar al d’una petita empresa, s’han pogut treballar diverses competències bàsiques del currículum de forma transversal, com ara les de comunicació, informàtica, del medi natural i social, les arts o, fins i tot, les d’autonomia personal. De fet, els estudiants es van dividir aquells dies en equips de redacció, gravació, il·lustració, edició de vídeo i programació, en funció de les seves motivacions.

Una de les alumnes que va treballar en la creació de les fitxes descriptives dels ocells que hi apareixen a l’aplicació, Georgina Domenjó, considera una bona experiència el fet de “canviar les classes habituals per posar-se a la pells dels empresaris”. Mentre, Pedro Afonso Da Silva, que va assumir part de les tasques de programació, reconeix que el procés de creació va ser, fins i tot, més complicat del que es pensava. “Sabia que era difícil però no tant”, ha remarcat. Per la seva banda, Iu Ribó va formar part de l’equip d’il·lustració i ha explicat que els dibuixos que es poden veure a Flying han estat creats a partir de fotografies que han recopilat de diverses fonts.

El treball desenvolupat pels alumnes de l’Institut La Valira es presentarà als Premis Eco de la Fundació Educativa Endesa. A més, també servirà per recaptar diners -a través de les descàrregues de l’app- per al viatge de final de curs de l’any vinent, quan facin 4t d’ESO.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona