Educació

Un model de societat

Un estudi que va publicar la revista ‘Science’ nega els beneficis de l’educació diferenciada i alerta que legitima el sexisme institucional

Els últims anys han augmentat les crítiques als concerts amb uns centres vinculats a l’Opus Dei

La separació de nens i nenes en l’ensenyament té opinions a favor i en contra i partidaris i detractors fa anys que es tiren els arguments pel cap, sovint emparant-se amb estudis que avalen les seves tesis. Un dels que més rebombori han aixecat els últims anys és el que va publicar la revista Science l’any 2011, titulat “La pseudociència de l’escolarització per sexes”, que assegura que no hi ha evidències científiques que demostrin que l’educació diferenciada millori el rendiment acadèmic dels estudiants i sí que hi ha proves, en canvi, que la segregació per sexes fa augmentar els estereotips de gènere i legitima el sexisme institucional. L’estudi rebat les teories sobre els diferents ritmes de maduració de nois i noies en què es basen els defensors de l’escola diferenciada i remarca el valor socialitzador de l’escola en una societat mixta.

Els científics no són els únics que han pres partit en un tema tan controvertit. També ho han fet organismes internacionals com la Unesco, que s’hi pronuncia en la convenció relativa a la lluita contra les discriminacions en l’àmbit de l’ensenyament. Així, en l’article 1 s’afirma que “el terme discriminació inclou qualsevol distinció, exclusió, limitació o preferència que, basada en raça, color, sexe, llengua, religió, opinió política o d’altres tipus, condició nacional, d’origen social, econòmic o de naixement tingui el propòsit o l’efecte d’anul·lar o perjudicar la igualtat de tractament en l’educació”. Aquest punt sembla deslegitimar l’opció de l’educació segregada, però, en canvi, l’article 2 ho matisa en aclarir: “Quan estigui permès en un Estat, no serà constitutiu de discriminació l’establiment o manteniment de sistemes educatius separats per als estudiants dels dos sexes si aquests sistemes o institucions ofereixen un accés equivalent a l’educació.”

Tampoc la llei d’educació de Catalunya (LEC) és prou clara en aquest sentit. En l’article 43, la norma parla del “principi de coeducació per mitjà de l’escolarització mixta, que ha d’ésser objecte d’atenció preferent”, però no exclou que puguin haver-hi altres tipus d’escolarització. A Catalunya, de fet, tant amb els governs de Pujol com amb el Tripartit, com més recentment amb l’executiu de Junts pel Sí, s’ha optat per mantenir els concerts a les disset escoles catalanes que segreguen per sexe.

Els darrers anys, però, coincidint amb les retallades en educació, han augmentat les veus que reclamen que es posi fi a aquests concerts amb centres vinculats, en la seva majoria, a l’Opus Dei, una prelatura catòlica de caire molt conservador i molt ben connectada amb el govern espanyol, que en la llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (Lomqe) va blindar els concerts amb aquest tipus de centres. “L’Església mana molt més que la influència que té en la societat”, lamenta la sociòloga Marina Subirats, que, tal com sostenen molts altres col·legues, recorda que en el rerefons de la qüestió hi ha en joc un model de societat.

17
escoles
separen per sexe a Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La concessió de l’espai d’esquí i parc lúdic de FCG a la Vall de Núria acaba el dia 30

QUERALBS
enogastronomia

La DO Cava permetrà comprar raïm de vinyes dins de la seva DO encara que no estiguin registrades

vilafranca del penedès

Planoles detecta les fuites que eleven el consum d’aigua al municipi

PLANOLES

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró