Educació

“L’ONU” a l’escola Els Estanys, a Platja d’Aro

ACOLLIDA Al centre no hi ha conflicte amb el català; ni entre l’alumnat nouvingut, freqüent en un municipi turístic

L’escola Els Estanys de Castell-Platja d’Aro, un dels tres centres públics de primària del municipi baix-empordanès, ofereix reforç d’acollida lingüística ara mateix a 26 alumnes provinents, a banda d’altres punts de l’Estat espanyol, d’orígens tan diversos com la Unió Europea –França, Alemanya o Romania–, l’Amèrica Llatina –Equador, Perú, El Salvador o Hondures–, l’Àsia –Xina i Vietnam– i aquest curs en menor escala del Magrib –un algerià–. Ara mateix no hi tenen cap infant rus ni ucraïnès, que havien sovintejat en els darrers anys. I en vista d’aquest repte, en un municipi on es barregen immigrants residents a la Costa Brava amb els que lluiten per guanyar-se les garrofes quotidianes al sector turístic, la directora, Neus Costa, bromeja que els professionals d’Ensenyament sovint els reconeixen el mèrit de gestionar “una ONU educativa a petita escala”.

Se’n surten amb un servei d’acollida lingüística on s’aconsegueix que tothom s’adapti. “Els petits són molt plàstics i de seguida ho agafen tot”, explica Costa. I en el cas dels més grans, a 5è o 6è de primària han de fer un esforç addicional perquè arribin bé al pas cap a la secundària. Pel que fa a resultats acadèmics, estan habitualment per sobre de les mitjanes. I quan detecten algun punt feble miren d’incidir-hi, ja sigui en català, castellà o anglès. L’Ajuntament fins i tot subvenciona a l’AMPA l’extraescolar d’introducció al francès als alumnes de final de primària perquè tinguin més facilitat a l’institut si trien l’assignatura.

“No hi ha hagut cap queixa de famílies en els darrers anys” per la qüestió del català com a llengua vehicular, corrobora la presidenta de l’AMPA, Mar Serrano, d’arrels andaluses però satisfeta amb el fet que els petits siguin bilingües i canviïn de llengua amb naturalitat, com ara al pati, on sol predominar el castellà en els jocs sense cap problema. En el tracte amb les famílies, la gent de l’AMPA atén en l’idioma més còmode. I encara que no saben rus,“fem l’esforç per entendre’ns” amb pares i mares d’aquell origen.

Tant Costa com Serrano, de moment, prefereixen no capficar-se per la qüestió de la controvertida casella anunciada pel PP. La directora diu que no han rebut cap instrucció formal, i només aprecia que “les dates de preinscripció aquest any venen tard”, a partir de l’abril. Potser per efecte de la Setmana Santa. Ara bé, la directora també deixa clar que si hi ha una ordre clara, “s’haurà de complir”, com a funcionària. Altra cosa, incideix, seria poder-la implementar amb el personal actual, cosa que deixa en mans dels gestors del departament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia