Societat

Societat

Llegat acadèmic viu, a Salt

La parròquia de Sant Cugat acull una cerimònia d’homenatge i de comiat de les tres germanes dominiques que hi havia a l’escola Fedac del municipi

El consell provincial decidirà si, més endavant, hi haurà noves religioses al col·legi

”Recollirem el seu testimoniatge, seguirem educant amb força i passió els alumnes i, alhora, segur que continuarà present la seva manera de fer i el camí que van obrir en molts àmbits.” Són paraules expressades des de l’escola Fedac de Salt, en agraïment a la labor que han dut a terme tres monges dominiques al col·legi. Es tracta de les germanes Puri, Àngels i Visitación, considerades un dels pals de paller del centre, ja que, en el seu cas, han estat desenvolupant-hi diverses tasques els darrers 23 anys. Ahir al migdia, coincidint amb la tradicional missa del diumenge a la parròquia de Sant Cugat, es va celebrar una emotiva cerimònia d’homenatge i de comiat de les tres germanes dominiques, que viuran, a partir d’ara, en residències de la congregació, a la demarcació de Barcelona. L’acte –amb l’església a vessar– va ser organitzat pel claustre de professors, l’equip directiu, els alumnes i l’AMPA, així com per la parròquia. Fina Camps, directora del col·legi Fedac de Salt, va ressaltar que valoren molt el servei prestat per les tres germanes i el seu compromís. Els alumnes van relatar anècdotes viscudes, es van mostrar tristos per la seva marxa i, alhora, afortunats de la formació que han après al seu costat. Les germanes, al seu torn, van donar les gràcies per l’acte d’ahir, pels moments compartits i els grans records que guarden de Salt. “Sempre pregarem per vosaltres”, va dir Puri.

L’escola Fedac de Salt va ser fundada el 1892 per les Germanes Dominiques de l’Anunciata i, entre els anys seixanta i setanta, es va començar a contractar professorat seglar al centre. Puri, Àngels i Visitación eren actualment les úniques religioses que hi havia al col·legi, d’on la seva marxa ha estat motivada per qüestions d’edat i de salut, ja que una ha estat operada, recentment, d’un genoll i, en el seu cas, ja s’està en un dels centres de la congregació que hi ha a Barcelona.

Les dues altres germanes està previst que es traslladin, aquesta setmana, a una residència de les dominiques a Navarcles, al Bages. Les tres vivien juntes en un pis situat al costat de l’escola Fedac, al barri vell de Salt. Temps enrere, havien exercit de mestres al col·legi i, últimament, la seva labor se centrava més a vigilar els alumnes a l’hora del menjador, ajudar-los a llegir, cuidar-los si es trobaven malament i participar en l’organització de la missa que es fa entre setmana a la capella de l’escola.

L’alcalde de Salt, Jordi Viñas, i el regidor d’Educació, Fermí Cunill, van anar, dimecres passat, a visitar les germanes per acomiadar-se’n personalment, i també en nom del consistori i de la vila. Viñas va remarcar que “la tasca i l’esperit de les germanes dominiques continuarà ben viu”, i hi va afegir que “la vocació i el seu llegat són una herència que s’emporta la vila de Salt”.

Fina Camps subratlla que, malgrat que des de l’escola les aprecien molt i les trobaran a faltar, un dels punts sens dubte positius és que als centres de la congregació on van “estaran molt ben cuidades”. Amb la seva marxa, el col·legi es queda, de moment, sense la presència de monges. Es tracta d’una situació que pot ser provisional, en espera que el consell provincial decideixi si, més endavant, hi haurà o no noves germanes dominiques a l’escola, que fa un compendi entre la tradició i la innovació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona