Educació

Els canvis en la gestió dels menjadors alerten les AMPA

La nova llei de contractes del sector públic podria comportar la retirada d’aquesta responsabilitat

Rebuig frontal de les AMPA del Pla de l’Estany

Els consells comarcals diuen que han de seguir la normativa

La possible pèrdua de la gestió del servei de menjador per part de les associacions de mares i pares d’alumnes (AMPA) com a conseqüència de l’entrada en vigor de la nova llei de contractes del sector públic de caràcter estatal –vigent des del 9 de març– ha posat en alerta les AMPA, algunes de les quals fa anys que assumeixen aquesta responsabilitat. Els consells comarcals, encarregats de gestionar aquest servei per delegació del Departament d’Ensenyament, ja han estat informats en alguns casos d’aquests canvis, i al seu torn han comunicat a les AMPA la retirada d’aquesta gestió.

Les primeres AMPA que han posat el crit al cel han estat les de les escoles del Pla de l’Estany, que qüestionen els motius pels quals se’ls vol retirar la gestió dels menjadors i han expressat el rebuig frontal a aquesta decisió. Segons aquestes AMPA, “l’argument esgrimit pel Consell Comarcal [la nova llei de contractacions] és fals” i el canvi obeeix “a una qüestió política amb l’objectiu de recuperar el control del servei de menjador per cedir-lo a grans empreses del sector”. Les AMPA del Pla de l’Estany, que tenen el suport de la Federació d’AMPA de Catalunya (Fapac), sostenen que aquest canvi anirà en detriment dels criteris de qualitat, proximitat i alimentació saludable que s’ofereix als alumnes del Pla de l’Estany. En aquesta comarca, en deu de les dotze escoles públiques el menjador el gestionen els pares. El president del Consell Comarcal, Jordi Xargay, assegura que, si fos per ell, es mantindria aquest sistema però que la nova normativa els obliga a canviar. “La nostra intenció és arribar a un acord amb les AMPA, buscar una fórmula que faci compatible el compliment de la llei i la seva implicació en la gestió dels menjadors”, va exposar.

Per la seva part, el president del Consell Comarcal del Gironès, Jaume Busquets, que va raonar que la nova normativa no permet als consells comarcals delegar la gestió del servei de menjador a les AMPA, es va pronunciar en el mateix sentit que el del Pla de l’Estany. “No estem en contra de les AMPA ni de la tasca que fan, ans al contrari. Però haurem de fer el que ens pertoqui per llei”, va indicar. Actualment, el Consell Comarcal del Gironès gestiona directament el servei de menjador de disset centres i en 35 casos ho fan els pares i també algun ajuntament.

Pendents d’instruccions

El cap del departament de serveis a la ciutadania del Consell Comarcal de la Selva, Jordi Solà, assegura que ara per ara no han rebut cap instrucció per part d’Ensenyament en el sentit que s’hagin d’introduir canvis en la gestió dels menjadors. “Estarem amatents al que digui Ensenyament”, hi va afegir. Aquest Consell Comarcal gestiona directament 31 menjadors i nou a través d’AMPA.

Fonts del Consell Comarcal de l’Alt Empordà expliquen que els canvis de la nova llei de contractació no estan aprovats del tot. Hi han afegit que aquests canvis estan a l’aire i que pengen de l’aplicació de l’article 155. En tot cas, destaquen que si s’apliquen arran de la nova llei de contractació, hi haurà un període de transició de dos o tres anys per adaptar-se. A la comarca de l’Alt Empordà hi ha 38 menjadors escolars gestionats directament pel Consell Comarcal, 29 gestionats amb convenis amb AMPA i dos gestionats per ajuntaments.

El responsable de l’àrea d’Ensenyament del Consell Comarcal del Baix Empordà, Jaume Fontdevila, indica que s’està valorant com pot afectar la nova llei de contractació pública. Segons Fontdevila, els més afectats serien aquells centres on les AMPA tenen conveni amb el Consell i gestionen el menjador. “Encara és aviat per valorar com ens pot afectar, però hi estem treballant”, va declarar Fontdevila. El Consell del Baix Empordà gestiona els menjadors escolars a través de dues empreses en 43 centres docents. En set casos, ho fan les AMPA.

A la Garrotxa, el Consell Comarcal no prendrà cap decisió fins que no tingui informació directa d’Ensenyament, segons ha manifestat la consellera Mar Roca. “Després en parlarem amb les AMPA i mirarem de trobar una sortida consensuada”, ha afirmat. Ara mateix, dels 23 centres que hi ha a la Garrotxa, en onze la gestió del menjador la porten les AMPA. Al Ripollès no s’ha fet cap gestió relacionada amb el possible canvi en la gestió dels menjadors escolars.

Aquesta informació ha estat elaborada per

Ramon Esteban, Esteve Carrera, Joan Trillas i Núria Astorch

LA XIFRA

35
menjadors
escolars de la comarca del Gironès són gestionat per pares. En 17 centres, ho fa el Consell Comarcal.

LA FRASE

Volem trobar una fórmula que faci compatible la llei i la implicació dels pares en els menjadors
Jordi Xargay
president del consell comarcal del pla de l’estany

LA DATA

9.03.18
Entrada
en vigor de la llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic. Primer es va publicar al BOE.

Ensenyament aposta per trobar solucions

N.Astorch/R.Esteban

Fonts d’Ensenyament van manifestar ahir que l’entrada en vigor de la nova llei de contractació pública és molt recent i que tot just s’han començat a reunir amb els consells comarcals d’arreu de Catalunya per analitzar la seva aplicació i les seves conseqüències. Segons Ensenyament, l’objectiu d’aquesta feina incipient no és retirar la gestió del menjador de les AMPA sinó mirar de quina manera aquestes podrien continuar oferint el servei però donant-los seguretat jurídica. Les mateixes fonts hi van afegir que, abans de l’aplicació del 155, Ensenyament estava treballant en la modificació del decret del 1996 –que reconeixen que ha quedat antiquat–, pel qual es regula el servei de menjador als centres educatius justament per intentar donar protecció jurídica a la tasca que duen a terme les AMPA. I que, arran de l’aplicació del 155, el treball per reformular el decret de menjadors escolars ha quedat aturat.

El portaveu de la Fapac a la demarcació de Girona, David Mieres, va explicar ahir que no veuen bé els canvis en la gestió, entre altres raons perquè les AMPA que porten els menjadors solen cuidar-se directament de la cuina, utilitzant productes de proximitat, o bé contracten empreses del propi territori que donen garantia de qualitat, unes circumstàncies que no estan assegurades –afirma– si del servei se’n fan càrrec els consells comarcals. “Tenim l’experiència negativa del que està passant en alguna comarca de la demarcació de Barcelona”, ha assenyalat.

La Fapac ha demanat una reunió amb el Departament Ensenyament per tractar aquesta qüestió. L’objectiu de les AMPA, va concretar Mieres, és deixar-ho com està o poder dir-hi la seva a l’hora d’aplicar un altre model de gestió dels menjadors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona

Poden tornar a casa un tercer grup de veïns dels blocs desallotjats

badalona
societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA