Educació

L’escola concertada critica l’infrafinançament del govern als seus centres

Les AMPA cristianes demanen que s’avanci cap a la supressió de les quotes en la privada

Neguen que l’existència de concerts sigui un factor de segregació

Les federacions d’associacions de pares i mares del 95% de les escoles concertades de Catalunya van denunciar ahir, conjuntament, l’infrafinançament dels darrers anys dels seus centres i van reclamar que l’administració avanci cap a la gratuïtat en l’accés als centres concertats. D’aquesta manera –diuen– es podrà garantir l’equitat del sistema i l’accés de les famílies a l’escola que volen segons els seus principis i interessos.

Els representants de la Confederació Cristiana d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de Catalunya (CCAPAC) i la Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Escoles Lliures de Catalunya (FAPEL), van afirmar que entre l’any 2010 i el 2015 l’aportació pública per plaça a l’escola concertada ha disminuït un 6,1%, mentre que l’aportació privada ha crescut un 15,3%. Segons dades extretes de l’Idescat, entre el 2010 i el 2015 l’administració ha reduït en 27 milions d’euros (de 1.132 a 1.105) l’aportació a les escoles concertades, mentre que el nombre total d’alumnes ha augmentat un 4%, cosa que implica que l’aportació per concert s’ha reduït en 69 milions d’euros.

Pel que fa a la contribució econòmica de les famílies a l’escola concertada, les federacions d’associacions de pares calculen que el 2015 van aportar 890 milions d’euros, 148 més que el 2010, dels quals només 34 milions s’atribueixen a l’augment del nombre d’alumnes. Segons les dues entitats, el cost de la plaça individual s’ha mantingut al voltant dels 5.000 euros, mentre que la cobertura del seu finançament a través del pressupost s’ha reduït en cinc punts, del 60,4% al 55,4%. D’aquesta manera, el 2010, dels 4.932 euros que costava una plaça a la concertada, 2.979 els aportava l’administració, i 1.953 les famílies, mentre que el 2015 la plaça costava 5.049 euros, 2.797 dels quals eren aportació pública (un 6,1% menys), mentre que l’aportació de les famílies va ser de 2.252 euros (un 15,3% més que el 2010).

Accés “equitatiu”

Josep Maria Romagosa, president de la CCAPAC, va remarcar que si l’administració cobrís les despeses que preveu la llei, les quotes d’escolarització (menjador i activitats complementàries a banda) de l’escola concertada podrien desaparèixer. D’aquesta manera, creu Romagosa, “l’accés a l’escola seria molt més equitatiu’’.

Romagosa es va mostrar partidari d’eliminar les quotes a l’escola concertada i, tot i admetre que no és viable a curt termini, va reclamar que es vagi en aquesta direcció. Els representants de les AMPA de les escoles concertades van aprofitar per rebatre les acusacions a l’escola concertada com a factor de segregació i van defensar “el dret dels pares de triar escola”.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Catalunya no registra cap mort per primer cop des de l’inici de la pandèmia

barcelona

La ciberseguretat també es reforça contra la Covid-19

barcelona

Barcelona reactiva la construcció de pisos socials, amb més lloguer

barcelona

Injecció per a l’economia social a Barcelona

barcelona

Obertura escolar simbòlica amb queixes dels sindicats

girona

Malestar pel canvi de la cap d’urgències a Calella

calella
La CRÒNICA

Aules sense l’essència

França vol controlar el virus amb una polèmica aplicació

París

El Trueta estudia l’impacte de la Covid-19 en l’embaràs

girona