Educació

Ensenyament

Diagnosi socioeducativa a Salt

La vila és el marc del primer fòrum educatiu, en què es van inscriure uns 60 participants

En els últims 8 anys ha baixat un 22% el nombre d’alumnes d’infantil als centres públics i ha pujat un 117% el d’escolars de primària

“Reforçar la connexió de l’aprenentatge de dins les aules amb el de fora; fer que les activitats artístiques siguin un dels trets identitaris de l’educació, i aprofitar tot el potencial de l’oferta universitària del municipi.” Aquests són alguns dels reptes que van sobresortir ahir en el primer fòrum educatiu de Salt, que es va celebrar a l’auditori de la Coma Cros. L’esdeveniment, en què es van inscriure unes 60 persones, té l’origen en una petició que va dur a terme l’estiu del 2017 la plataforma ciutadana SalT’Educa. L’entitat va demanar a l’Ajuntament l’elaboració d’un estudi per conèixer amb profunditat la realitat socioeducativa a la vila per poder millorar el rendiment escolar i la cohesió social de tots els infants. El consistori va acceptar la proposta i, amb diversos agents implicats en l’educació a la ciutat, es va començar a fer una diagnosi. Tot aquest procés previ de recollida de dades i el debat actual dels propòsits servirà per traçar les línies mestres del pla educatiu de Salt. S’hi plasmaran les polítiques locals en aquest àmbit, entenent el municipi com a vila educadora, on tothom pot transmetre ensenyances en qualsevol dels espais i moments del dia.

L’Ajuntament va contractar la Xarxa Consultors perquè gestionés la tasca d’analitzar la situació socioeducativa, amb la finalitat de revertir les problemàtiques existents. Una tècnica de l’empresa, Laia Monterdes, va donar a conèixer en el fòrum les 10 idees clau de la diagnosi a Salt, “on hi ha una alta mobilitat de la població i una contínua arribada de ciutadans d’origen estranger en situació vulnerable”.

A la vila hi ha vuit escoles públiques de primària, una d’educació especial, quatre de privades concertades, tres instituts de secundària públics i tres de privats concertats. Des de P3 fins a 6è, hi ha 3.460 infants el curs actual. En els darrers vuit anys ha augmentat un 117% el nombre dels de primària i s’ha reduït un 22% l’alumnat d’educació infantil als col·legis públics. Entre els handicaps hi ha la incorporació tardana de mainada de famílies nouvingudes a Salt, la segregació escolar i el fet que els alumnes amb necessitats educatives especials no estan repartits de manera proporcionada als centres. A banda, 1.244 alumnes fan ESO entre els instituts públics i els concertats (en aquests darrers, però, només hi ha escolaritzats un 30% dels adolescents de Salt). A tots els instituts, a més, s’hi superen les ràtios màximes d’estudiants per aula. Hi ha 76 places de més ocupades als instituts, 62 de les quals, als centres públics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual