Educació

L’eina per formar ciutadans digitals

La iniciativa del Mobile World Capital Barcelona mSchools introdueix el telèfon mòbil a les aules per mostrar usos més enllà de l’àmbit lúdic

Incideixen en la formació de l’esperit crític dels infants i joves amb les diferents aplicacions de la tecnologia digital

Si el mòbil desapareix de les aules, el seu ús queda restringit a l’oci, diu el director de mSchools

El mòbil a les aules és un instrument per a la formació de futurs ciutadans digitals. Aquest és el principi bàsic del projecte mSchools, impulsat per Mobile World Capital Barcelona en col·laboració amb la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i GSMA. El projecte va començar la seva trajectòria el curs 2013/2014. mSchools treballa per a la incorporació de les tecnologies mòbils a les aules en tots els àmbits educatius i fins aquest any més de 2.500 centres d’arreu de Catalunya hi han participat.

Albert Forn, director del projecte mSchools, explica que, tot i que infants i joves són nadius digitals, això no és garantia que tinguin els coneixements necessaris per fer un bon ús de les tecnologies. “Intentem ensenyar a fer un ús responsable del telèfon mòbil”, assegura. És per això que el projecte incideix en àmbits com ara la creació de continguts educatius adreçats als docents perquè incorporin les tecnologies per a la formació de futurs ciutadans digitals. També se centra en la creació de plataformes en línia, de continguts per als alumnes i de tecnologies que ajudin a transformar digitalment els centres. La finalitat és fer aprenentatges per compartir i col·laborar a través de dispositius mòbils. “El mòbil pot ser un instrument que doni molt de joc a l’aula com a eina de treball”, argumenta el director del projecte mSchools, que incideix en els usos més enllà de l’àmbit lúdic per fer créixer el coneixement informàtic i l’esperit emprenedor dels alumnes.

Per encoratjar les habilitats digitals dels estudiants, el projecte ha creat els Mobile Learning Awards, uns premis per a les millors experiències en tecnologia digital que es fan als centres educatius. Els guardons estan avalats per un ampli grup d’experts i professionals de l’educació i les tecnologies i reconeixen els docents que han desenvolupat les millors propostes que integrin l’ús innovador de les tecnologies digitals i també, en una altra categoria, els centres escolars més innovadores en l’aplicació de les tecnologies digitals.

És per això que Albert Forn descarta l’opció de prohibir el mòbil a les aules. “Les prohibicions poques vegades aporten valor”, assegura. El director del projecte explica que mSchools subscriu el document de bones pràctiques de la tecnologia mòbil elaborat i aprovat pel Consell Escolar de Catalunya el març del 2015. “Si el mòbil desapareix de les aules, el seu ús queda restringit a l’oci”, argumenta Forn. Per a ell, fer-ne un ús actiu als centres escolars representa també incorporar l’esperit crític als usuaris des de ben joves. “Els mòbils continuaran estant presents a l’entorn més immediat dels estudiants”, remarca. Per això cal “un ús adequat amb els docents perquè els estudiants treguin un rendiment i un profit real” d’uns aparells que tots els estudiants tenen al seu abast.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres del passeig de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró

El camí de ronda, un regal

s’agaró