Educació

El govern de Sánchez inicia la derogació de la ‘llei Wert’

La modificació manté el castellà com a llengua vehicular i el català també, en qualitat de cooficial

Bargalló no preveu canvis lingüístics

Rigau avisa que no elimina l’obligatorietat del castellà

La llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (Lomqe), la controvertida llei del PP coneguda popularment com la llei Wert, serà aviat història si prospera el tràmit parlamentari que començarà al gener. El Consell de Ministres va fer ahir la primera lectura de l’avantprojecte que modifica la LOE, la llei socialista del 2006, fet que comportaria la derogació de la llei Wert. Afectarà només la formació no universitària i, entre altres coses, preveu que la religió no sigui computable i que el batxillerat es pugui superar amb una assignatura suspesa.

Pel que fa a la llengua, l’avantprojecte preveu pocs canvis respecte a la Lomqe. Es manté el castellà com a llengua vehicular a tot l’Estat i les cooficials a les respectives comunitats autònomes, i s’assenyala que les administracions educatives “garantiran el dret dels alumnes a rebre l’ensenyament en castellà i en la resta de llengües oficials als respectius territoris”. Aquest redactat és el que va obrir la porta que algunes famílies exigissin l’ensenyament en castellà. El PP pretenia pagar la matrícula dels centres privats amb un xec de 6.000 euros, una mesura que va ser tombada per dues sentències del Tribunal Constitucional, al febrer i al març.

El conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, s’ha mostrat “satisfet” per la proposta de modificació de la Lomqe, perquè considera que “desapareixen les voluntats intervencionistes de l’Estat espanyol” en el model lingüístic. Ensenyament entén que podrà fixar com s’imparteix el català i creu que els alumnes “no notaran res” pel que fa a la llengua.

L’exconsellera Irene Rigau adverteix, en canvi, que el fet de mantenir aquest article representa un “incompliment” de la promesa del PSOE de deixar del tot sense efecte la Lomqe. “Des de Catalunya cal exigir que es retorni a la LOE i no mantenir el que preveu la Lomqe pel que fa a l’ensenyament en castellà.”

D’altra banda, els més de 2.300 centres catalans d’educació infantil, primària i secundària de titularitat pública hauran d’enviar abans del dia 15 de gener a l’Asamblea por una Escuela Bilingüe (AEB), una entitat contrària a la immersió, el seu projecte lingüístic. Així ho ha decretat la Comissió de Transparència arran d’una petició de l’AEB a Educació.

LA FRASE

Cal exigir que no es mantingui el que preveu la Lomqe sobre l’ensenyament en castellà
Irene Rigau
Exconsellera d’ensenyament


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’erosió d’un barranc genera esquerdes a edificis de Salàs de Pallars

SALÀS DE PALLARS
Moda

Creixen els compradors del Regne Unit que venen a la Barcelona Bridal Fashion Week

Barcelona

Iniciativa pionera de gestió de boscos per tal d’adaptar-los al canvi climàtic

la vall de bianya
PATRIMONI

El festival de recreació històrica Tàrraco Viva es dedicarà enguany al Mediterrani

Tarragona

Roses i Castelló celebren les dessalinitzadores

roses / castelló d’empúries
economia

L’Agència Tributària de Catalunya destapa 286 milions de frau fiscal

barcelona
societat

Avancen dos setmanes la precampanya contra incendis a Collserola

BARCELONA
sequera

El govern recorre a les dessalinitzadores flotants i descarta portar aigua amb vaixell

barcelona

Desallotgen els habitants d’una barraca a l’avinguda Massana

RUBÍ