Educació

La UdG obre ponts amb la societat

La UdG és la primera universitat de l’Estat que posa en servei una plataforma de participació en línia

Està oberta al conjunt de la societat per enriquir la UdG

La plataforma serà plenament operativa després de festes

La Universitat de Girona és la primera de l’Estat que disposa d’una plataforma en línia de participació, Som UdG, adreçada a la comunitat educativa, però a la vegada oberta al conjunt de la societat. L’objectiu de la nova eina és generar debats i propostes per decidir accions futures per incorporar a l’acció de govern.

El rector de la UdG. Quim Salvi, va destacar ahir, durant la presentació, que aquesta iniciativa participativa va ser un dels compromisos del seu programa de govern. “Forma part del nostre ADN el treballar per un govern obert i transparent, que escolta però que també busca la implicació de tota la comunitat educativa en l’acció del dia a dia”, destaca Salvi, que afegeix: “La plataforma és un canal de comunicació directe essencial per a nosaltres.”

José Antonio Donaire, vicerector de Comunicació i Relacions Exteriors, i gran impulsor de la iniciativa, va explicar que a Som UdG, les persones que formen la comunitat universitària podran proposar temes de debat i discussió, compartir la seva opinió i generar idees sobre qüestions que els preocupen en relació amb la universitat; i podran plantejar propostes que seran valorades i comentades per la resta d’usuaris. Aquestes es tiraran endavant si s’aconsegueix el suport necessari. Si la proposta té un suport majoritari, la UdG l’assumirà com a pròpia i es farà efectiva després del seu pas pels òrgans de govern competents.

Grans sinergies

Un dels punts forts és la possibilitat que el ciutadà hi pugui participar. Per això la plataforma permet que tothom pugui obrir un debat o bé participar en algun de ja creat, a més de donar la seva opinió sobre el pla estratègic de la UdG, després de registrar-se amb el nom i el DNI. En canvi, les votacions es reservaran per a la comunitat universitària, estudiants, professors, investigadors i personal d’administració i serveis. Les propostes poden néixer dels debats o bé introduir-se directament. Abans de passar-se a votació, hauran de tenir un cert quòrum (5%), si bé no se serà estricte en aquest punt. La plataforma s’ha desenvolupat amb l’entorn Consul, un programari lliure específic per a participació ciutadana que ja han testat diverses institucions públiques.

La UdG ha realitzat una campanya d’intriga –en anglès teaser– per generar expectació amb el lema “Som la primera”. A partir d’ahir, s’encetarà una segona fase de promoció amb la intenció d’aconseguir una elevada participació dels membres de la comunitat universitària a la plataforma. Som UdG, que estarà plenament operativa passat festes, té precisament el repte que es visualitzi realment un important canal de participació i que la societat se’l faci seu. Per això, com concreta Donaire, s’ha pensat “tant per a debats estructurals com per a qüestions més petites”, amb l’objectiu de fomentar “la participació activa” tant de la comunitat universitària com de la ciutadania en general. Una de les primeres propostes és posar nom a la nova sala de premsa, que precisament es va estrenar ahir.

La prova de foc: el pla estratègic de la UdG

La nova eina de participació, Som UdG, tindrà la seva posada de llarg amb la creació del primer debat, que girarà sobre el pla estratègic de la UdG, amb l’objectiu de recollir idees i propostes. Com a debat, aquesta proposta de l’equip de govern de la UdG estarà ja obert, no només al conjunt de la universitat, sinó a la resta de la societat.

“Volem que hi participi tothom, i fins i tot penjarem el document en PDF, perquè aquells qui ho vulguin puguin proposar modificacions concretes”, ha explicat José Antonio Donaire. El pla estratègic UdG 2030 ha de marcar les línies mestres pel que fa a la posició de la universitat en els pròxims anys. El treball s’ha fet seguint un metodologia en què també s’han tingut en compte altres agents del territori.

Per la seva part, el rector, Quim Salvi, assenyala que el pla, un treball participatiu de tota la comunitat universitària, de l’alumnat i de la societat, vol identificar el camí que singularitzi la UdG per diferenciar-la de la resta d’universitats i que l’ajudi a adaptar-se a un context de canvi. “Un context de canvi demana que les universitats innovin. No ens podem quedar en la simple, passiva i còmoda posició de la queixa i la reivindicació”, destaca Salvi.

La presentació d’aquesta eina de participació, una de les propostes més ambicioses del nou govern, té lloc a pocs dies de la celebració del claustre, en què el rector, Quim Salvi, donarà comptes del que ha estat seu primer any de gestió i,a més, es posarà a votació per a la seva aprovació el seu informe de gestió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona