Educació

Cs vol “modificar” el model d’immersió per “equilibrar” el català i el castellà a les aules malgrat la sentència del TC

Carina Mejías defensa que el bilingüisme que existeix al carrer s’ha de traslladar també a les escoles

Ciutadans (Cs) proposa una “modificació” del model d’immersió lingüística a Catalunya si la formació taronja té capacitat de govern a partir del 28-A. Des de Cs no comparteixen el sistema actual i defensen un model “bilingüe” que reflecteixi “el que és natural a la societat”. La número 5 de Cs per Barcelona, Carina Mejías, ha reaccionat així a la sentència del Tribunal Constitucional que s’ha conegut aquest dijous i que avala el règim lingüístic de la Llei d’Educació de Catalunya i que el PP va recórrer el 2009. Malgrat la sentència, des de Cs aposten per legislar per tal “d’equilibrar” la presència del català i el castellà a les aules i que totes dues llengües siguin vehiculars.

Mejías ha reivindicat la voluntat de Cs d’implantar un model trilingüe a l’escola catalana, amb català, castellà i anglès, i on el català i el castellà tinguin el mateix pes: “La llengua vehicular ha d’estar equilibrada perquè el bilingüisme que es dona al carrer ha d’estar també reflectit a les aules”

La candidata de Cs defensa que un model amb tres llengües “en equilibri” és la millor manera per defensar els joves catalans a incorporar-se al món laboral i rebutja l’actual model d’inversió, just el mateix dia que ha rebut l’aval del Tribunal Constitucional, que ha resolt així els recursos presentats pel PP.

Tot i això, Mejías reconeix que no ha pogut analitzar encara a fons la sentència en la que el TC declara constitucionals els articles de la llei catalana sobre el règim lingüístic perquè els alumnes que s’incorporen al sistema educatiu sense conèixer el català rebin una atenció personalitzada que els permeti iniciar l’aprenentatge en aquesta llengua.

El tribunal també manté l’article de la LEC que preveu que el Govern determini “el currículum de l’ensenyament de les llengües, que comprèn els objectius, els continguts, els criteris d’avaluació i la regulació del marc horari”, perquè entén que es refereix al català, l’aranès i la literatura en aquestes llengües “com a assignatures de lliure configuració autonòmica”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES