Educació

Els mestres de primària no poden impartir classes a l’ESO segons un jutjat

El sindicat Aspepc-Sps va denunciar la mesura perquè creu que és un frau de llei

Educació recorrerà la sentència i al·lega l’excepcionalitat de la mesura

Els professors de primària no podran impartir classes de català, castellà i matemàtiques a primer i segon d’ESO, tal com va afavorir el Departament d’Educació l’any passat a partir de tres resolucions. És el que ha sentenciat el jutjat contenciós administratiu número 4 de Barcelona després de la denúncia presentada pel Sindicat Professors de Secundària (Aspepc-Sps), que considera que hi va haver frau de llei. El Departament defensa que va ser una mesura excepcional, dictada per la necessitat de cobrir determinades especialitats en un moment d’increment de l’alumnat de secundària, i ha anunciat que recorrerà la sentència al TSJC, on acabarà el recorregut judicial.

Tot just fa un any el Departament d’Educació va publicar una resolució que establia la insuficiència de professors de secundària per al curs 2018/19 per a les especialitats de llengua catalana i literatura, llengua castellana i literatura i matemàtiques “de manera excepcional”, motiu pel qual s’obria la porta al fet que “funcionaris de carrera del cos de mestres que tinguin reconeguda l’habilitació per a aquestes especialitats poden ser destinats a instituts per impartir-les en els dos primers cursos de l’ESO”. Segons va explicar ahir l’advocat Ignasi Fernández, es va tractar “d’un fet inaudit a l’Estat” que va obrir la porta al fet que un miler de mestres d’educació infantil i primària, funcionaris de carrera, poguessin bloquejar places a l’ESO barrant l’accés a interins i substituts de la borsa de treball de secundària. “Va suposar un atac contra els professors de secundària” que l’Aspepc-Sps va portar al jutjat.

La sentència reconeix que el fet d’impartir unes matèries va lligat a la titulació del docent, admès tant per la llei estatal com per la catalana. Que s’habiliti “massivament”, segons Fernández, que els mestres puguin impartir amb una formació genèrica unes matèries especialitzades “suposa un frau de llei”. El secretari general del sindicat, Xavier Massó, va aclarir que la llei estableix una reserva que pot arribar al 40% per als mestres que vulguin fer el salt a la secundària “sempre que tinguin la titulació requerida”. Però el problema, segons va exemplificar Massó, sorgeix quan un mestre de P4 amb un nivell C2 de català i funcionari de carrera passa davant d’un graduat en filologia catalana interí.

“No tenim res en contra dels mestres, però els requisits acadèmics per impartir classes a primària i a secundària són diferents”, va declarar Massó. El sindicat considera que la mesura va ser “un subterfugi” del Departament per cobrir “la seva ineficàcia” a l’hora de cobrir unes vacants. El secretari general de l’Aspepc-Sps va recordar que la plantilla de secundària arriba a uns 40.000 docents i només 98 mestres s’han acollit a la mesura. “No semblava que la necessitat fos tan extrema”, va valorar, i hi va afegir que l’objectiu del Departament era crear un cos docent únic per anar “omplint els instituts amb mestres”. El sindicat alerta que, en cas de recurs, el TSJC podria sentenciar a mitjan curs vinent, el que podria fer que els mestres que imparteixen classe a secundària hagin de tornar a l’escola on tenen plaça. “La il·legalitat és del Departament”, va concloure Massó.

El Departament defensa la mesura per necessària

Rosa M. Bravo

El director general de Professorat i Personal de Centres Públics, Ignasi Garcia Plata, va manifestar ahir el desacord del Departament d’Educació amb la sentència i va assegurar que la mesura es va dur a terme “com a excepcionalitat perquè hi havia raons que ho justificaven”, referint-se a la manca de professorat per substituir en les tres especialitats. En el recurs que presentarà el Departament s’argumentarà que “no es podia posar en dificultat l’atenció a l’alumnat, que és primordial”. Garcia va afirmar: “No és cert el que diu el sindicat que no calia perquè es podien fer substitucions. No s’ha fet per caprici, sinó per necessitat.”

Segons Garcia, enguany no s’ha obert cap nova convocatòria perquè no ha calgut, i va destacar la bona resposta que han tingut aquests docents, motiu pel qual els centres han demanat que continuïn. Finalment, va posar en relleu que l’Aspepc-Sps ha estat l’únic sindicat a denunciar-ho.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT