Educació

La tornada a les escoles divideix els pares anglesos

Només la meitat dels nens de primària assisteixen a classe el primer dia tot i les garanties del govern

Escòcia, el País de Gal·les i Irlanda del Nord no se’n fien i encara no permeten la reobertura

Els pares de nens de quatre a onze anys es van trobar amb el dilema ahir, a Anglaterra, de decidir si permetien o no que els fills anessin a l’escola, després que el govern autoritzés la reobertura de les aules dins de la segona fase del desconfinament. A falta de xifres oficials, es calcula que sols un 53% de la canalla que podia assistir a classe ahir ho va fer. Només s’han obert a Anglaterra. Les altres tres nacions del país –Escòcia, el País de Gal·les i Irlanda del Nord– creuen que Boris Johnson es precipita i han decidit mantenir clausurats els col·legis. Escòcia ja no obrirà aules fins al curs vinent.

Unes 1.500 escoles d’un total de 18.000 a tot Anglaterra van optar per mantenir les portes tancades. Els col·legis amb un percentatge més gran de nens i nenes en subsidis socials són els que han registrat un absentisme més gran. També les escoles del nord-oest d’Anglaterra, principalment en municipis laboristes, que creuen que el govern va massa ràpid.

La decisió governamental de reobrir les escoles ha topat amb una oposició molt forta de pares, però també de científics, metges i professors. Molts mestres van decidir no assistir-hi. De fet, només han obert les classes de guarderia (4-5 anys), de primer (5-6 anys) i de sisè (10-11 anys). A partir del dia 15 podran tornar a les aules els alumnes d’estudis preuniversitaris, per tal de preparar els exàmens d’accés, que aquí es fan als 15 anys. La resta de cursos s’han suspès fins al setembre. En qualsevol cas, les escoles mai no han tancat del tot i han estat obertes per als fills de treballadors de sectors clau durant les deu setmanes de confinament.

Per tal d’encoratjar els pares a portar els nens a classe, el ministre d’Educació, Gavin Williamson, va dir: “Entenc que hi hagi cert nerviosisme, però vull garantir que el benestar dels nens i dels pares està garantit.” “Cal una tornada gradual perquè els pares vegin que és segur”, va reclamar Steve Reed, responsable d’Educació de l’oposició laborista. Alok Sharma, secretari d’estat de Negocis, va replicar: “Estem sent cautelosos”, i va recordar que, des de dijous passat, està en marxa el sistema de control per fer tests, fer seguiment i aïllar els positius i el seu entorn. Alguns científics, però, asseguren que aquest sistema trigarà a funcionar plenament, almenys fins a final de mes.

Anglaterra ha entrat aquesta setmana en la segona fase de la desescalada. També es permet la reunió de fins a sis persones, l’obertura de mercats a l’aire lliure, de concessionari de cotxes amb expositors exteriors, d’alguns esports i, per primer cop en deu setmanes, permet que les persones de risc puguin sortir al carrer i retrobar-se amb els seus.

Diversos científics i metges del consell assessor del govern fa dies que li adverteixen que no està seguint les recomanacions i que hauria d’esperar una mica per relaxar restriccions. El govern ho nega. Ahir hi va haver 115 morts i el nombre ja és de 38.571. És el més alt d’Europa i el segon del món, després dels Estats Units.

LES XIFRES

6
persones
com a màxim es poden reunir a partir d’ara a Anglaterra.
1.500
és el nombre d’escoles
que van decidir no obrir, d’un total de 18.000.

Sud-àfrica emprèn el camí de la reobertura

Sud-àfrica va iniciar ahir la reobertura de l’economia, tot i ser el país africà més colpejat per la Covid-19 i registrar un augment de contagis en els darrers dies. Les fronteres continuaran tancades.

Moscou suavitza el bloqueig després de dos mesos

El comerç de Moscou va començar ahir a reviure després de dos mesos de tancament per combatre la Covid-19, que ha deixat unes 2.550 morts a la ciutat, més de la meitat de les registrades a tot el país.

El Colosseu de Roma torna a obrir les portes

Itàlia va reobrir ahir el Colosseu de Roma al públic i altres de les seves principals joies culturals després de gairebé tres mesos tancades per la pandèmia, en un nou pas cap a la normalitat.

Grècia activa els hotels que treballen tot l’any i càmpings

Grècia, que basa fonamentalment l’economia en el turisme, va reobrir ahir els hotels que treballen tot l’any i càmpings, un primer assaig en l’acollida de turistes estrangers a partir de l’1 de juliol.

Repunt a l’Iran mentre avança en el desconfinament

L’Iran va anunciar ahir de prop de 3.000 nous casos confirmats, la xifra més alta en dos mesos. Tot i ser el país de l’Orient Mitjà més afectat, a l’abril va començar a flexibilitzar les restriccions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT FELIU DE GUÍXOLS

El ple aprova el projecte del futur museu Carmen Thyssen guixolenc

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA