Educació

Un 44% del professorat universitari és associat

Catalunya té el percentatge de docents associats més alt de l’Estat

El nombre de professorat associat va augmentar un 38% a Catalunya entre el curs 2009/10 i el 2018/19. Així ho assegura un estudi de l’Observatori del Sistema Universitari, que analitza l’evolució del professorat associat a les universitats públiques de l’Estat. L’estudi mostra que actualment un 44% dels docents de les universitats públiques catalanes són professorat associat, les xifres més elevades de l’Estat i que superen els límits de contractació a temps parcial establerts per la llei orgànica d’universitats. El document recorda que la figura del professor associat està pensada per a la transmissió de competències associades a l’experiència professional i denuncia que s’està utilitzant aquesta modalitat contractual per cobrir necessitats docents ordinàries amb menys costos econòmics.

L’estudi associa la davallada de professorat associat dels cursos 2011/12, a les retallades arran de la crisi financera del 2008 –a Catalunya el finançament es va reduir un 34%– i atribueix l’increment que es produeix a partir del 2013/14 a la necessitat de suplir les vacants amb professorat associat. Des d’abans de la crisi, segons destaca el coautor de l’estudi Alfonso Herranz, la resta de professorat ha minvat lleugerament, mentre que l’associat s’ha enfilat 38 punts a Catalunya i 25 en la mitjana espanyola.

Tot i que l’estudi es concentra en les universitats públiques, els autors adverteixen que la situació no és millor a les universitats privades, on els percentatges de professorat temporal i a temps parcial són lleugerament superiors als de la universitat pública. Tot això deixa el professorat associat en una situació de vulnerabilitat. D’una banda, com assegura Herranz, “tenen condicions laborals més precàries en termes d’ingressos i d’inseguretat laboral”, i, de l’altra, el requisit de demostrar una activitat principal fora de la universitat per donar continuïtat al contracte els deixa en situació de risc, especialment davant de l’esclat d’una crisi econòmica com la que ha provocat la pandèmia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona
economia

El simulacre de risc químic amb sirenes a les Terres de l’Ebre i Tarragona es farà el 24 d’abril

barcelona
societat

El 63% dels docents asseguren haver patit una agressió física o verbal per part d’alumnes, segons USTEC

BARCELONA

El #wasteinprogress 2024 tanca amb un nou rècord de visitants

GIRONA