Educació

El món torna a l’escola

Els centres educatius han començat a obrir en alguns països d’Europa i altres indrets del planeta enmig de la pandèmia del coronavirus

L’OMS demana prudència, en vista dels estudis de propagació del virus per mitjà dels nens

El curs escolar s’haurà reprès a tot Europa en poques setmanes

Els estudiants catalans comencen el curs el 14 de setembre enmig d’un mar de dubtes sobre com serà aquesta “nova normalitat” escolar, uns dubtes que també tenen a la resta de països del món, tant si ja han tornat a les aules com si no.

Com ha passat en les diferents etapes de la desescalada en altres sectors, el de l’educació està pendent de les dades de propagació de la Covid-19. La mateixa Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat que la tornada a l’escola només podrà considerar-se segura si es fa en un context en el qual la transmissió local del coronavirus sigui baixa. “Si la transmissió és baixa en la comunitat, si la vigilància epidemiològica, el rastreig de contactes i la sanitat són bons, llavors les escoles poden reobrir”, va dir el director del Departament d’Emergències Sanitàries de l’OMS, Mike Ryan.

Les escoles han començat a reobrir en alguns països d’Europa i el curs escolar s’haurà reprès plenament en aquest continent i a l’Amèrica del Nord en les pròximes setmanes, fet que ha disparat les alarmes sanitàries, especialment després que un estudi dut a terme en dos hospitals de Massachusetts hagi revelat que els nens poden ser “portadors ocults” del coronavirus i propagar-lo més del que es pensava.

frança

Mascareta obligatòria, però menys restriccions

enric bonet

La mascareta serà el salvavides d’una rentrée escolar normal? Així ho creu el govern francès. Són 12,8 milions els nens i adolescents que tornen demà a les escoles i instituts a França. Ho faran amb un dispositiu paradoxal, en què, d’una banda, s’han flexibilitzat moltes de les mesures de distanciament social que s’havien aplicat al maig, quan va iniciar-se la reobertura dels centres educatius; però, de l’altra, s’ha generalitzat l’ús obligatori de la mascareta. L’executiu centrista espera que les màscares facilitin un retorn a les aules “el més normal possible”, malgrat l’augment del nombre de casos de Covid-19 a l’Estat francès.

Ara, l’ús de mascaretes resultarà obligatori per a tots els professors i els alumnes de més d’11 anys, l’edat amb què a França es comença la secundària. És una exigència inferior a la proposta de l’OMS de generalitzar les mascaretes a partir dels 6 anys, però n’amplia l’ús en comparació amb el retorn a les aules del desconfinament. Aleshores, només van tenir l’obligació de protegir-se la cara els alumnes i professors de secundària als centres on no es poguessin respectar les distàncies de seguretat d’un metre. “L’ús de mascaretes serà obligatori en totes les empreses a partir del setembre, em sembla bé que succeeixi el mateix a les escoles”, assegura a El Punt Avui Caroline Pecqueur, delegada del sindicat SNUipp-FSU d’educació primària.

“No vull que aquest curs estigui marcat per la crisi sanitària i les qüestions de protecció”, va defensar el ministre d’Educació, Jean-Michel Blanquer, en la presentació que va fer la setmana passada del dispositiu per a la rentrée. Els menors signifiquen menys del 5% del nombre de casos de Covid i no solen presentar símptomes greus. Tanmateix, a França s’ha detectat en les últimes setmanes un augment considerable dels contagis, la majoria entre persones de 15 a 44 anys, una forquilla que inclou els estudiants de batxillerat.

Malgrat això, l’inici del curs s’organitzarà a França amb un protocol elaborat al juliol, quan l’afectació de la pandèmia era molt menys intensa al país veí. Això comporta que hagin deixat de ser obligatòries algunes mesures, com ara el fet de mantenir un metre de separació entre els alumnes dins de les aules o evitar que es barregin els estudiants de diferents classes i cursos. També dependrà dels ajuntaments i de cada centre l’organització del menjador i del pati per evitar un contacte excessiu. I tampoc hi ha limitacions específiques pel que fa al nombre d’estudiants per aula.

“Hi ha una falta absoluta d’informació, encara no sabem com ens organitzarem en nombrosos aspectes dimarts que ve”, afirma Pecqueur. Aquesta sindicalista, que treballa com a professora en una escola al districte XIV (sud) de París, lamenta les contradiccions en els protocols de les diferents administracions: “L’Estat diu que està permesa la presència dels pares i les mares dins dels centres, mentre que l’Ajuntament parisenc la prohibeix.”

“El protocol inclou algunes mesures interessants, però l’Estat no ha donat als centres els recursos necessaris per aplicar-les”, critica Rodrigo Arenas, copresident de la Federació dels Consells de Pares d’Alumnes. Segons Arenas, “el 30% de les escoles franceses no disposen de prou assortidors d’aigua” per garantir un rentat de mans sistemàtic. També lamenta la contractació “escassa” de professors. Només s’han creat 1.600 places noves a primària, mentre que les autoritats italianes van anunciar la incorporació de 84.000 docents nous per afrontar les necessitats de la pandèmia. Un altre aspecte que genera polèmica és la negativa de les autoritats franceses a proporcionar mascaretes gratuïtes als alumnes. Però sí que ho faran algunes administracions regionals, com ara la de Còrsega.

bèlgica

Inici sense excursions

redacció

El govern belga ha convingut que tots els alumnes iniciaran el curs escolar aquest 1 de setembre amb l’obligació de portar màscara per als més grans de 12 anys i que no es faran excursions o sortides programades “fins a nou avís”. El pla de Bèlgica se centra, de moment, en els alumnes de secundària, tot i que s’espera un document addicional amb indicacions per als més petits.

Les mesures d’aquest país es basen en l’observació de la tornada parcial a les classes del maig i el juny passats, en la qual no es va detectar un augment de la propagació del virus. El govern preveu que els escolars vagin a escola els cinc dies de la setmana, després de descartar que els dimecres es fes classe a distància com s’havia plantejat inicialment. Els majors de 12 anys i els professors hauran de portar màscara sempre que no es pugui respectar la distància de seguretat d’1,5 metres i els mestres estan obligats a dur-la sempre que estiguin fent la classe en veu alta. També es reforçarà la ventilació i la neteja de les aules.

Països nòrdics

Reducció de mesures

redacció

Els països nòrdics comencen el curs escolar amb incertesa per l’augment dels contagis de la Covid-19 les darreres setmanes, però mantenen o han reduït les restriccions amb les quals van reobrir les escoles la primavera passada després del tancament temporal per la pandèmia.

Mentre que Dinamarca i Noruega aposten per normalitzar l’ensenyament, Finlàndia conserva les restriccions i avisa de noves mesures, i a Suècia, que no ha tancat mai les escoles, la incògnita és el retorn a l’ensenyament presencial als instituts. Suècia està en un debat sobre la necessitat que els escolars utilitzin la mascareta després que hagin sortit estudis a favor i en contra del seu ús a les escoles. Tots aquests països tenen en comú que no s’exigeix ni es recomana l’ús de màscara a l’escola, un element de protecció que s’ha començat a utilitzar aquest mes al transport públic, però que només és obligatori a Dinamarca i Islàndia. A Suècia (el país amb pitjors xifres de contagis i morts a la regió) ni tan sols es recomana.

alemanya

Retorn per tongades i sense pla B

gemma c. serra

Alemanya ha fet un retorn a l’escola per tongades, d’acord amb el seu sistema federal. Amb pandèmia o sense, els curs i les vacances escolars no comencen ni acaben el mateix dia, ni tan sols el mateix mes. A cada land li correspon unes setmanes determinades entre final de juny i principi de setembre. Una pràctica destinada a evitar grans operacions de sortida i tornada de vacances de dimensions nacionals al país de més pes demogràfic de la UE.

L’esquema es va mantenir tant en el tancament del curs passat com en l’inici del present. I, pel que fa a les mesures especials contra la Covid-19, també ho ha fet la norma de deixar-ho tot sota la competència de cada poder regional. A Berlín, el curs va encetar-se el 10 de juliol amb l’obligació de portar mascareta a les zones comunes de l’escola. Renània del Nord-Westfàlia, el land més poblat –18 milions d’habitants– i el més afectat per la pandèmia, va fer-ho una setmana després, amb mascareta també dins les aules.

La casualitat va fer que els primers a tornar a escola fossin els nens i nenes de Mecklenburg-Antepomerània, un land rural i amb la menor incidència de contagis del país. Tot i amb això, dues escoles van haver de tancar l’endemà de l’arrencada. Per a la resta del país va ser un mal presagi: feia témer situacions complexes quan arribés a terres renanes o a Baviera, el segon del país quant a contagis acumulats fins ara. Aquest estat federat del sud serà el darrer a tornar a classe i haurà pogut afinar les mesures de distància social, mascaretes, rentades de mans, etcètera. És, a més, el land més ric del país, on les escoles estan més ben condicionades, una realitat que contrasta amb la situació dels barris menys afavorits de Berlín.

Alemanya viu un repunt de contagis continuat des de mitjan juliol. La majoria d’aquests nous contagis eren importats pels qui tornaven de vacances. La tendència es mantindrà, com a mínim, fins que es completi l’operació retorn.

Uns poders regionals poden mirar i aprendre dels qui van obrir abans. Però cap no té un pla B, lamenten els col·lectius de pares i mestres del país. Si el curs anterior va quedar mig en suspens, entre el teletreball adult i la mainada intentant no perdre del tot el fil, el vinent està sota el signe de la por premonitòria a la següent tongada de restriccions o paralització de la vida escolar.

regne unit

Classes bombolla

daniel postico

Les escoles escoceses van ser les primeres d’obrir al Regne Unit, l’11 d’agost, i per tant són la referència al país. La tornada a classe es va fer de manera esglaonada durant una setmana. Segons les directrius del govern escocès, els alumnes de primària i de secundària no han de guardar la distància de seguretat de manera obligatòria i les mascaretes són voluntàries tant per als alumnes com per al professorat.

Els centres han remodelat la distribució dels espais amb portes només d’entrada i només de sortida. Limiten el nombre d’alumnes que deambulen a la vegada per l’interior de l’edifici. A dins, cada aula té el seu punt de desinfecció i ha estat equipada amb gel hidroalcohòlic i amb productes de neteja perquè els alumnes netegin els pupitres i les cadires cada cop que els facin servir.

Tots els pupitres estan orientats a la pissarra. Els nens podran seure per parelles i seran companys durant tot el curs per barrejar el mínim possible els infants. Així creen el que han definit com a “classes bombolla”, per limitar els contactes. També als patis i a les cafeteries s’han distribuït de tal manera que cada grup disposa del seu espai. L’objectiu és que no es barregin els grups i que tothom segueixi tenint el mateix company que a classe. Tot i que no és obligatòria, els professors han de mantenir la distància sempre que puguin entre ells i amb els estudiants i es recomana que no hi hagi contacte físic. Les classes a Escòcia van ser suspeses el 20 de març, tres dies abans que el govern central decretés el confinament, i ja no van tornar a obrir. L’executiu de la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, ha desenvolupat també un programa de vigilància del virus per poder detectar-lo i fer-ne un seguiment. Aquest programa inclou proves regulars als alumnes i qüestionaris regulars per detectar qualsevol símptoma. En el cas que algun nen presenti símptomes o doni positiu, tant ell com el seu entorn seran aïllats automàticament. Han distribuït entre els pares una guia explicant quina és normativa Covid a l’aula.

Boris Johnson ha declarat la reobertura escolar com una prioritat i és obligatori assistir-hi tot i les reticències d’alguns pares. Les escoles a Anglaterra obren aquesta setmana. Es recomana l’ús de mascaretes a secundària i serà obligatori portar-ne a les escoles dels districtes que registrin alts nivells d’infecció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres
medi ambient

Barcelona triplicarà l’energia fotovoltaica en tres anys

barcelona
societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA
Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró