Educació

Ajudes a les famílies per les quarantenes

El govern donarà fins a 300 euros a les famílies sense prestacions si els seus fills s’han de quedar a casa aïllats

Les escoles no tancaran en cap cas per garantir l’àpat diari als alumnes amb beca

El govern donarà fins a 300 euros a les famílies vulnerables que no tenen accés a prestacions –com ara la baixa laboral– si els seus fills s’han de quedar a casa per a fer la quarantena. Ho va anunciar ahir el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, que va explicar que la Generalitat destinarà inicialment una partida de 10 milions d’euros, ampliable si hi ha més demanda, a aquesta ajuda (que en una primera fase permetria atendre 33.000 famílies). La previsió és que a partir de l’inici del curs escolar molts infants en un moment o altre potser s’hauran de quedar a casa uns dies tant si són positius de Covid-19 com si han estat en contacte amb algun positiu.

“Des de Treball presentem un nou ajut per a les famílies en situació de vulnerabilitat que hagin de complir mesures de quarantena i presentin dificultats o no tinguin accés a les prestacions del sistema”, va dir El Homrani, que va recordar que “hi ha famílies que per desgràcia quedaran fora del mecanisme que pugui articular l’Estat”. Va puntualitzar que aquesta ajuda serà “complementària” a allò que articuli l’Estat i està pensada per als pares “que tinguin dificultats o no tinguin accés a les prestacions” bé sigui perquè tenen contractes intermitents o de curta durada, no poden accedir a la baixa d’incapacitat temporal o no tenen els ingressos “protegits”.

El conseller va criticar que a deu dies de l’inici del curs escolar el govern espanyol “encara no hagi resolt la cura i la conciliació per als pares de fills que s’hagin de confinar” i va recordar que els permisos laborals els regula l’Estat. Davant l’obligatorietat pel bé social de fer quarantenes i aïllaments quan toqui, El Homrani va recordar a l’Estat que és “la seva competència i la seva responsabilitat donar una resposta a les famílies i a les empreses. “Exigim a l’Estat una solució per als pares i mares que s’hagin de quedar a casa a cuidar els seus fills i filles si aquests s’han d’aïllar per haver estat en contacte estret amb algun cas de Covid, una situació que ara mateix no està solucionada”, va dir.

De moment, l’Estat només ha aclarit que els pares es podran agafar la baixa si els seus fills són positius, però ahir encara no hi havia solució per als pares de fills que s’hagin d’aïllar però que no siguin positius. En aquest sentit, ahir mateix la ministra Yolanda Díaz, en declaracions a RNE, va dir que per als pares amb fills en quarantena ja hi ha un permís de reducció de jornada (amb reducció de sou). En tot cas no va parlar de nous permisos o baixes i va recordar que al principi de la pandèmia ja van posar en marxa mecanismes que permeten demanar una reducció (el pla Me Cuida). “Aquest pla –va insistir Díaz– permet, com mai ha passat a Espanya, que els pares i les mares puguem adaptar la jornada de treball i que, a més, ho puguem dir nosaltres. Que puguem canviar torns, que puguem reduir la jornada, fins i tot que la puguem reduir fins al 100% sense que hi hagi cap conseqüència en el desenvolupament de la nostra feina professional”.

El govern considera que el pla Me Cuida “no pot ser la solució”. La consellera de Salut, Alba Vergés, en aquest sentit, va recordar que un 25% de les dones tenen contractes parcials, la població inactiva és en un 58% femenina i un 95% de les reduccions de jornada les demanen dones, de manera que el pla Me Cuida, d’aplicar-se en aquest cas, perjudicaria novament les dones. Sobre les baixes laborals, si el govern espanyol adoptés aquesta solució, la consellera va dir que es treballaria “perquè la seva tramitació (molt feixuga) no suposi una càrrega per als professionals de l’atenció primària”.

Menjadors oberts

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, va insistir que la voluntat del govern és “no tancar en cap moment l’escola, tot i que tots els grups estiguin en quarantena”. Les escoles es mantindran obertes malgrat que hi hagués un confinament general de la població –total o d’un territori– per donar atenció als que més ho necessiten. D’una banda, per als alumnes que tenen beca menjador; d’una altra, per als alumnes d’infantil i primària amb progenitors que treballin en serveis essencials i amb més dificultats, per tant, per conciliar. “L’escola ha d’estar oberta perquè ha de poder ser una eina de guarda i custòdia de fills de treballadors essencials”, va afirmar. Si es donés el cas que totes les aules d’una escola estiguessin fent quarantena, el centre romandria obert per a tasques administratives i menjador.

Segons les característiques del territori es podria fer arribar l’àpat a domicili o fer-lo recollir al mateix centre educatiu “si la mobilitat ho permet i hi ha gent de la família que no està en quarantena”, va explicar Bargalló. El conseller va argumentar que “es poden prendre camins molt diferents, ja que hi ha centres on totes les famílies viuen a prop i d’altres que estan a 40 quilòmetres. Però el compromís és fer que arribi”. La Generalitat canviaria així la fórmula de targetes moneder que va adoptar durant el confinament, i que va provocar crítiques quan es van desactivar un cop acabat el curs. El Homrani va recordar que durant l’estiu l’atenció per garantir l’àpat als més desafavorits es va fer a través dels serveis socials bàsics i l’addenda al contracte programa que regula la relació entre el seu departament i els ajuntaments que presten aquests serveis.

Encara s’estan treballant alguns aspectes, com ara saber el cost extraordinari que pot suposar l’increment de la neteja. Bargalló va explicar que la neteja dels centres d’infantil i primària públics correspon als ajuntaments i la resta, al seu departament. “No hi ha una resposta única, hi ha empreses de neteja que van poder estalviar durant el confinament i que poden aplicar l’estalvi al sobrecost. Ho estem estudiant”, va explicar. També va assenyalar que els alumnes podran netejar elements d’ús comú com ara el teclat d’un ordinador, “cosa que tindrà també una funció didàctica”.

Vergés, per la seva banda, es va mostrar confiada que no hi haurà descontrol de contagis als centres educatius perquè hi ha uns protocols establerts, i va destacar la necessària coordinació entre les escoles i l’atenció primària –especialment perquè no es preveu cap professional d’infermeria als centres educatius–. Bargalló hi va afegir que són els pediatres els que hauran d’establir si un alumne amb patologies prèvies pot anar a classe. I, pel que fa als docents, va negar que s’hagi canviat el criteri per ser considerat de risc: “És el mateix criteri que al juny. Però llavors hi havia molts pocs alumnes als centres i no calia que els docents que es consideressin vulnerables treballessin presencialment”.

LES FRASES

És competència de l’Estat i la seva responsabilitat donar resposta a les famílies i a les empreses
Chakir el Homrani
conseller de Treball
Una reducció de jornada i de sou sabem que, com sempre, repercuteix en les dones
Alba Vergés
Consellera de Salut
L’escola ha de poder ser una eina de guarda i custòdia de fills de treballadors essencials
Josep Bargalló
Conseller d’Educació

La Fapac vol espais exclusius per reduir grups

Rosa M. Bravo

La Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes (Fapac) considera que en determinats espais una ràtio de 20 alumnes continuaria sent insuficient per garantir la distància mínima d’un metre i mig, i reclama que es posin a disposició dels centres educatius espais que puguin usar-se de manera exclusiva per a usos educatius. Un dels problemes dels espais que han ofert els ajuntaments és que s’haurien de compartir amb altres activitats, segons ha reconegut el Departament d’Educació. Aquests espais podrien ser els barracons; però, segons l’entitat, el conseller d’Educació ha argumentat que no se’n poden construir més perquè les empreses constructores no han estat disponibles durant els mesos d’estiu.

Els representants de les famílies reclamen que es vetlli per l’ensenyament presencial en totes les etapes i que es concretin més mesures a secundària que evitin el risc d’un nou confinament. Van exigir també mesures de conciliació per a les quarantenes i una baixa laboral retribuïda compartida entre els adults responsables dels infants per evitar que les cures recaiguin en les dones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona