Educació

Brunyola s’afegeix als pobles que volen recuperar l’escola

Representants d’una dotzena de consistoris exposen els plans de reobrir el col·legi en una reunió virtual amb el conseller Bargalló

Educació veu en el pla la possibilitat d’esponjar centres propers

L’Ajuntament de Brunyola i Sant Martí Sapresa s’ha afegit a la llista de consistoris gironins que aspiren a reobrir el col·legi públic a partir del curs 2021/2022. Representants d’una dotzena de municipis van exposar ahir la seva voluntat de reobrir-los al conseller d’Educació, Josep Bargalló, en una reunió virtual.

Brunyola (Selva) –383 habitants, segons l’Idescat del 2019– proposa que l’antiga rectoria i espais adjacents funcionin com a escola a mitjà termini. El curs 1971/1972 va ser l’últim amb escola al municipi. Parlavà (Baix Empordà), Sant Miquel de Campmajor (Pla de l’Estany), Campllong i Llambilles (Gironès), Gombrèn (Ripollès), Maià de Montcal i la Vall de Bianya (Garrotxa), i Palau de Santa Eulàlia (Alt Empordà) també aspiren a recuperar l’escola rural, igual que Susqueda (Selva).

En la reunió d’ahir, Bargalló va explicar que les escoles rurals haurien de tenir un mínim de quinze alumnes i que la seva obertura significaria eliminar, a poc a poc, les beques de menjador i el transport. L’alcalde de Llambilles, Josep M. Vidal, troba “molt factible i recomanable” aquest model, mentre que Lluís Freixas (Campllong) reconeix que ha de ser un “projecte diferenciat”. Finalment, Anna Maria Mascort (Brunyola) veu l’escola rural vigent en el marc d’“un nou model d’escola pública i de país”.

Educació creu en el pla perquè permetria esponjar centres escolars propers. “N’hi ha que sí que podrien recuperar-la. Cada cas és diferent. A vegades pot suposar un esponjament per a altres escoles que reben alumnes”, admet el director territorial, Martí Fonalleras.

LA FRASE

Hi ha molts aspectes a tenir en compte [...] L’alcalde hi pot tenir interès però la població no gaire
Martí Fonalleras
Director territorial d’educació

“Estem disposats a fer aquest esforç”

L’alcaldessa de Brunyola i Sant Martí Sapresa, Anna Maria Mascort (Junts), explica que estan disposats a reformar l’edifici de l’antiga rectoria de Sant Martí Sapresa i parcel·les adjacents, de titularitat municipal, perquè sigui l’escola per a nens i nenes de 3 a 12 anys. “És un projecte molt enriquidor i estem disposats a fer aquest esforç.” Mascort, mestra, diu que la pandèmia “és una oportunitat” per a l’escola rural.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona