Educació

L’ús del català en l’ensenyament de Dret se situa per sota del 50%, segons Plataforma per la Llengua

La xifra és lleugerament superior a la de l’any passat, tant en el grau com en el màster

L’ús del català en l’ensenyament de Dret és minoritari, tant en els graus com en el Màster d’Advocacia. Així ho conclou un nou estudi sobre la llengua d’ús a les facultats de Dret de la Plataforma per la Llengua.

En el conjunt de les universitats catalanes les hores lectives en català al Grau de Dret se situen en el 41,2%. La xifra baixa fins al 31,2% al Màster d’Advocacia.

No obstant, les dades són lleugerament superiors a les de l’any passat i augmenten 1 punt en el grau i 2 punts en els màsters. Només la UOC permet als alumnes matricular-se a totes les assignatures en català, segons l’anàlisi de l’entitat.

La UB representa el 40% de les hores lectives de Dret a Catalunya, i el català només és majoritari en el 13% de les seves assignatures.

L’estudi de la Plataforma per la Llengua també ha detectat que a partir del tercer curs del Grau de Dret, la presència del català comença a decaure substancialment respecte dels dos primers cursos, una tendència que continua al 4t curs i s’accentua al màster.

Segons l’informe, la situació és millor al grau que al màster, millor en les universitats públiques que en les privades i també en les universitats de fora de Barcelona que en les de la ciutat.

La Plataforma reclama garantir l’opció de cursar en català els estudis en el seu conjunt i que s’ofereixin grups en català per a tots els horaris, en cas que hi hagi itineraris de matí i de tarda.

Alhora, considera que cal assegurar que els estudiants que acabin els seus estudis en Dret a les universitats catalanes tinguin un coneixement ple del llenguatge jurídic en català per poder-se desenvolupar professionalment en aquesta llengua i proposa la creació d’una assignatura sobre català jurídic per avançar en aquest aspecte.

Segons l’entitat, la manca d’ensenyament del dret en català repercuteix després en la situació de la llengua a la justícia, en què l’ús del català és molt baix.

Per Plataforma per la Llengua, l’any 2019, només el 8,5% de les sentències van ser redactades en català, mentre que la documentació redactada en notaries i registres mostra un panorama “negatiu”, en què no arriba ni al 10% dels redactats, i només el 13,6% de la documentació registral presentada és en llengua catalana. Això evidencia, segons l’entitat, “l’emergència lingüística en què es troba el català en el món del dret”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres

En marxa la Lectura continuada de ‘Les hores’, de Josep Pla

palafrugell
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós