Educació

La tornada a classe s’ajorna al dia 11 per reduir contagis

Salut farà un cribratge als professionals de l’educació passades les festes

La PCR es farà per automostra amb frotis nasal i abastarà les 170.000 persones que treballen als centres educatius

La tornada a classe després del Nadal serà l’11 de gener, i no pas el 8. Així ho ha decidit el Departament d’Educació, tenint en compte l’evolució de la pandèmia i les recomanacions de les autoritats sanitàries, per mirar de reduir al màxim els contagis que puguin provenir de les vacances. “Perdrem un dia lectiu i guanyarem tres dies epidemiològicament parlant”, va resumir el director general de Centres Públics, Josep González-Cambray. Aquest guany “comportarà una reducció de riscos i un menor confinament posterior”, va assegurar el conseller d’Educació, Josep Bargalló. El canvi de calendari ha de ser validat a través de l’aprovació d’un decret llei, una tramitació que, per una qüestió de temps, impedeix declarar el 21 de desembre, dilluns i últim dia de classe, no lectiu. “A més, la interacció social potent de les vacances no s’haurà donat encara”, va assenyalar Bargalló respecte del dia 21, una demanda que havien plantejat sindicats com USTEC.

Una altra decisió encaminada a la seguretat de les escoles en el segon trimestre és la realització d’un cribratge massiu entre els professionals de l’educació. Entre l’11 i el 29 de gener, tots el personal dels centres educatius públics, concertats i privats es podrà sotmetre a una prova PCR per detectar sobretot els asimptomàtics. S’oferirà la prova, que serà voluntària, als 170.000 treballadors, tant docents i professionals de suport com personal d’administració i serveis, monitors –també dels que fan extraescolars als centres– i empleats d’empreses externes com les de neteja. Per fer front al volum, les proves no estaran supervisades per personal sanitari i els treballadors s’hauran de prendre de forma autònoma la mostra a través d’un frotis nasal, menys invasiu que la presa nasofaríngia. La mostra la conservarà el centre en una nevera fins que la reculli, l’endemà, personal de Salut i la dugui a un laboratori. Tot i que la sensibilitat del frotis nasal és lleugerament menor que el nasofaringi, és un sistema que ha estat validat per Salut i que té “uns avantatges molt clars”, segons el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. L’automostra de l’alumnat de secundària ha quedat reduïda de moment a una prova pilot i s’estendrà quan es cregui necessari.

Les PCR als professionals es faran esglaonadament durant les tres setmanes i amb una distribució territorial que permeti que els laboratoris no es col·lapsin –les anàlisis coincidiran amb altres cribratges, com els de residències de gent gran i de clubs esportius--. La distribució ha de permetre també que el professorat es pugui substituir si es detecten positius, ja que dels 170.000 professionals, 140.000 són docents.

Els responsables de la Generalitat van insistir que l’escola no és un focus de contagi, però sí que és sensible al que passa a l’entorn, pel que van reiterar la necessitat de ser curosos, tota la societat, durant les vacances. En el primer trimestres s’ha confinat el 22,5% de l’alumnat i el 10% dels professionals, i s’han fet 615.000 PCR a l’entorn escolar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona