Educació

Marxes lentes de cotxes contra la llei Celaá

Centenars de vehicles surten als carrers en defensa de l’escola concertada

Reclamen el dret a triar l’educació

Cinc marxes lentes de cotxes van recórrer ahir al matí els carrers de les quatre capitals catalanes i de la ciutat d’Igualada, convocats per la plataforma Més Plurals en defensa de l’escola concertada, el futur de la qual veuen amenaçat per la llei Celaá, que podria quedar aprovada el 29 de desembre.

A Barcelona, la marxa lenta de vehicles, en la qual van participar entre 600 i 700 cotxes, a més de motos, bicicletes i patinets, va sortir de l’avinguda de Maria Cristina i va recórrer en els dos sentits l’avinguda Paral·lel, entre la plaça d’Espanya i les Drassanes. Una marea de globus de color taronja –que identifica la plataforma convocant– es movia amb soroll de clàxons i botzines, reclamant que l’oferta educativa sigui plural.

“Si s’aprova la llei orgànica de modificació de la llei orgànica d’educació (Lomloe), sobretot en els apartats referits a finançament i planificació, l’escola concertada desapareixerà en pocs anys, perquè els costos seran tan elevats que pocs seran capaços d’assumir-los”, va afirmar ahir Josep Manuel Prats, president de la Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Escoles Lliures (Fapel). Segons ell, caldria aprovar una llei que pugui ser estable i “respecti el dret d’elecció de tots els pares”.

Als cotxes participants en les marxes lentes, s’hi podien llegir missatges com ara “En venda l’educació de la meva filla”, “Protegim la concertada” i “No a la llei Celaá”.

Cap símbol

Les concentracions de Girona i Lleida van ser les que van tenir més participants, a banda de la de Barcelona, amb aproximadament uns 200 vehicles, i a Igualada se n’hi van concentrar més d’un centenar. A Tarragona només van respondre a la crida uns 25 vehicles. “Estem molt satisfets de la resposta, sobretot perquè s’ha respectat la nostra demanda d’acudir sense cap mena de símbol que permetés a qualsevol força política capitalitzar la protesta”, va puntualitzar Prats.

LA XIFRA

1.200
vehicles
pel cap baix van assistir a les marxes lentes a les ciutats catalanes convocades per Més Plurals.

El castellà, la ministra i la resta de l’Estat

Una vintena de cotxes es van concentrar ahir al migdia a la plaça Francesc Macià de Barcelona, en resposta a la crida feta per l’Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB) contra la llei Celaá. Els participants en la mobilització unionista, a la qual van donar suport el PP, Cs i Vox, van exigir que el castellà “no s’exclogués” de l’escola catalana i se situés al mateix nivell que el català.

D’altra banda, com a Catalunya, milers de vehicles van sortir ahir als carrers de moltes ciutats de l’Estat per protestar contra la reforma de la llei d’educació. Caravanes de cotxes van ocupar vies de Madrid, València, Logronyo, Pamplona i Màlaga, com a resposta a la crida feta per la plataforma Más Plurales, Más Iguales, Más Libres, que critica que la llei arriba “sense diàleg, negociació ni consens polític i social”, i amb una tramitació “exprés”, en la qual “s’ha vetat la participació de la societat civil”.

Davant d’això, la ministra d’Educació, Isabel Celaá, recorda que “el PP va aprovar la Lomqe en la soledat més absoluta”, i que la Lomloe ha tingut el suport d’un govern de coalició i de la majoria absoluta al Congrés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia