Educació

Professors associats portaran la UdG al jutjat

Un docent ha guanyat el cas als tribunals i la UdG l’ha fet indefinit

Des del rectorat no fan valoracions en tractar-se d’un tema judicial

Ara hi ha 143 professors associats a temps complet

Un grup de professors associats de la Universitat de Girona (UdG) ha anunciat que interposaran una demanda judicial per passar a ser fixos, com altres docents del personal docent i universitari (PDI), en considerar que es fa un ús fraudulent d’aquesta figura. A la UdG hi ha actualment uns 1.428 professors, dels quals 845 són associats. Amb tot, i per posar aquesta xifra en context, de professors associats a temps complet n’hi ha 143.

La denúncia pública

Ahir al matí representants del grup sindical Unidignitat-CGT van denunciar públicament, durant una roda de premsa a les portes del rectorat, que la universitat prefereix contractar professors associats perquè és més econòmic que tenir-ne de fixos. Des del sindicat han afirmat que hi podria haver “tres quartes parts” dels professors associats de la UdG en aquesta situació. Els nous casos judicials arriben després que un dels professors hagi guanyat el cas als tribunals i la UdG s’hagi vist obligada a contractar-lo de manera indefinida.

El cas seria el del docent Josep Rost, present ahir a la roda de premsa. El jutjat social número 3 de Girona li ha donat la raó sobre la seva contractació. Rost va portar als tribunals la UdG perquè des del 2016 treballava com a professor associat amb un terç de la jornada. En la resolució, i en el seu cas específic, es considera que es va fer un ús fraudulent de la figura de professor associat. Aquest professor, que també és el delegat sindical d’Unidignitat-CGT, va remarcar que “possiblement tres quartes parts” de tots els professors no tenen un contracte fix”.

Una figura comodí

Per entendre aquesta problemàtica, que afecta tot el sistema universitari públic català, cal tenir present que dins les categories de personal docent i investigador (PDI) hi ha professionals permanents –com ara catedràtics, titulars, doctors i professors agregats– i professionals contractats; és precisament en aquest últim grup on s’inclou el professorat associat. Aquesta figura, segons el conveni col·lectiu del PDI laboral de les universitats públiques catalanes, fa tasques docents a temps parcial i amb caràcter temporal.

Contractació i sou

La contractació es fa perquè es tracta d’un especialista que pot aportar un valor afegit a la docència, en poder precisament acreditar la seva activitat professionals fora de l’àmbit universitari, com seria el cas d’un metge un advocat o un periodista, entre molts altres exemples.

Un dels punts també clau, a banda de la figura contractual, és el de la remuneració. Un professor associat pot cobrar, posem per cas, uns 800 euros al mes per impartir les classes, mentre que un altre professor pot estar-ne cobrant més de 2.500 per fer pràcticament la mateixa feina. Alguns dels professors només fan una hora de classe. Per això el sou dependrà també d’altres factors, com ara les assignatures, els triennis o els projectes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia