Educació

Aliança per invertir 92 milions en el nou complex de recerca de la Ciutadella

L’antic Mercat del Peix rebrà investigadors a partir del 2025

El projecte liderat per la UPF vol potenciar el treball interdisciplinari i incloure-hi les arts

El que ara és un pàrquing a tocar del parc de la Ciutadella esdevindrà el 2025 un complex de recerca en què investigadors residents d’arreu del món treballaran de forma interconnectada les àrees de biomedicina, biodiversitat i l’anomenat benestar planetari. I en què l’art serà present, amb un plantejament que pel rector de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Jaume Casals, beu del Renaixement. La comissió d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona ja ha aprovat el pla especial urbanístic i de millora urbana que regula els equipaments que es construiran a l’antic Mercat del Peix, al carrer Trias Fargas, un espai propietat de l’Ajuntament i la UPF. Es preveu que el ple municipal l’aprovi el dia 26. El projecte preveu la construcció de tres edificis, amb una edificabilitat total de 46.000 metres quadrats, i un aparcament subterrani. Un dels edificis serà de la mateixa universitat, mentre que els altres dos estan destinats al Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) i a l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE CSIC-UPF). Es preveu que les obres comencin l’abril del 2022 i que el 2025 ja hi comenci l’activitat investigadora. Quan el complex estigui a ple rendiment hi treballaran unes 1.200 persones. Els 92 milions de pressupost han de venir del finançament públic i privat.

El complex forma part de la iniciativa Ciutadella del Coneixement, que vol atreure recerca aprofitant la proximitat d’equipaments com l’hospital del Mar i el zoo. La UPF, el BIST i el CSIC s’han aliat per afavorir una recerca que doni resposta a l’emergència climàtica, la degradació dels recursos mediambientals, la pèrdua de biodiversitat i l’increment de les desigualtats socials. El BIST crearà un espai de recerca en medicina de precisió i treballarà amb els hospitals, mentre que l’IBE reunirà els seus 130 investigadors i obrirà dos nous programes científics, relatius a la conservació i l’evolució del comportament. L’edifici de la UPF es dedicarà al nou concepte de benestar planetari, amb projectes que es basaran en la idea que el benestar humà depèn del balanç ambiental i natural del planeta i de la solidesa de les institucions polítiques, econòmiques, legals i culturals.

Casals va afirmar ahir que el complex “serà una mostra de com serà la ciència en el futur”, referint-se a “la integració del coneixement” de les disciplines científiques, socials i culturals. Va destacar també el component artístic que tindrà l’àgora, un espai entre els edificis on es preveuen exposicions i projeccions.

Molta temporalitat a la universitat

Rosa M. Bravo

L’Observatori Universitari va fer públic ahir un estudi en què conclou que cap universitat catalana compleix tots els requisits legals per funcionar com a centre universitari pel que fa a docència, investigació i plantilles. El major incompliment té a veure amb la temporalitat del personal docent i investigador (PDI), ja que la majoria de les universitats públiques superen el 60% de contractes temporals, quan el màxim permès és del 40% per la legalitat actual. L’observatori adverteix també de l’escassa oferta de doctorats a les universitats privades i de la precarització de la universitat, amb una temporalitat en els contractes que va en detriment de la investigació. Les universitats haurien de solucionar les mancances en cinc anys per adequar-se al decret que el govern espanyol té previst aprovar. El govern veu manca de rigor en l’estudi i destaca la qualitat del sistema universitari català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona

Salut activa la xarxa hospitalària Lleida-Pirineu

Lleida

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona