Educació

Girona reforça la lluita contra l’absentisme escolar amb una tècnica en exclusiva

La comissió ha tractat aquest curs 49 casos, dels quals n’ha resolt 12, i en té una desena més en estudi

Es prioritza la pedagogia amb les famílies abans que la punició

L’Ajuntament de Girona ha decidit reforçar la lluita contra l’absentisme escolar i acaba de contractar una tècnica que es dedicarà en exclusiva a aquesta problemàtica. És una figura nova a Girona, però que ja funciona en altres consistoris catalans. El regidor d’Educació, Àdam Bertran, va remarcar ahir que l’aposta del consistori “no és reforçar la part punitiva, sinó buscar valors positius, vies pedagògiques, per persuadir les famílies i els infants”. En aquest sentit, l’inspector d’Educació Lluís Hernández va assenyalar que normalment les raons de les famílies venen d’“un tema de prioritats, ja que per a algunes l’educació no ho és” i el que cal és convèncer-los que és positiva. El responsable del Programa d’Absentisme de Girona, Héctor González, va destacar que la majoria de casos es concentren al final de primària (cinquè i sisè) i a l’inici de secundària (primer i segon). També va indicar que un element clau és l’agilitat en la resolució i que un element que funciona molt bé és que cada escola –des d’on ja es resolen, va dir, un 90% dels casos– tingui un referent sobre el tema.

Pel que fa a la via punitiva, van expressar que no és prou efectiva, sobretot en dur casos a la fiscalia. “No hi renunciem, però sempre que ho puguem evitar, ho farem; aquest serà sempre l’últim pas”, va dir Bertran.

Casos en la comissió

La ciutat té des del 2009 una comissió d’Absentisme (formada per tots els agents implicats: un inspector d’Educació, els directors dels centres, personal de serveis socials i agents municipals i dels Mossos), on es tracten els casos d’absentisme regular (faltar a més d’un 25% de les classes), absentisme crònic (més d’un 75%) i abandonament (100%). El major nombre de casos va ser en el curs 2016/17, amb 92. Fa dos cursos es va baixar fins a 57. De l’any passat no hi ha casos a causa de la pandèmia, que també ha marcat aquest curs, tant pels confinaments per positius com per les reticències d’algunes famílies a principis de curs, que després ja es van resoldre sense que passessin a ser casos greus. Fins ara se n’han detectat 49 casos i n’hi ha una desena més en estudi. Una quarta part dels detectats (12) ja s’han resolt satisfactòriament i en la resta (37) encara s’hi treballa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries