Educació

Universitaris es manifesten en defensa de l’educació pública

Uns 700 estudiants protesten a Barcelona per exigir els rectors signar el Compromís contra la Crisi Educativa

La convocatòria reuneix un centenar d’alumnes a Girona i una cinquantena a Lleida

Uns 700 estudiants s’han manifestat aquest dijous pel centre de Barcelona en el marc de la jornada de vaga convocada a les universitats i a secundària. Els alumnes han sortit de la plaça Universitat de Barcelona passat el migdia i tenien previst arribar al Parlament. La vaga s’emmarca en la campanya perquè els rectors signin el ‘Compromís contra la crisi educativa’, on demanen l’equiparació de preus de màsters i graus i graus entre sí, la remuneració obligatòria de les pràctiques i suport per a l’absolució de tots els encausats per defensar la universitat púbica, entre d’altres. Posteriorment tenien prevista una reunió amb els rectors per avançar en la negociació per la signatura del document però s’ha posposat a dilluns.

A Girona

Un centenar d’estudiants universitaris s’han manifestat aquest dijous al migdia pels carrers de Girona per acabar amb la “crisi educativa” que el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) consideren que hi ha a les universitats catalanes. La manifestació coincideix en la jornada de vaga que s’ha organitzat aquest dijous per protestar per aquest motiu. La mobilització ha sortit de la plaça del Vi i ha enfilat el carrer Migdia fins a la Salle on alguns estudiants han enganxat cartells a la façana i han tirat ous amb pintura. I finalment la protesta ha acabat a la Delegació de la Generalitat a Girona on també han omplert la façana d’adhesius.

A les dotze del migdia un centenar d’estudiants universitaris s’han unit a la plaça del Vi de Girona per protestar en contra de la “crisi educativa” que viu el sistema públic. El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha organitzat una jornada de vaga aquest dijous per exigir que les universitats equiparin els preus de la matrícula dels màsters amb els estudis de grau amb l’objectiu de garantir l’accés dels estudis a tota la població.

Amb la pancarta ‘Sortim a guanyar la pública’, els manifestants han avançat pel passeig de General Mendoza i posteriorment han anat pel carrer Migdia fins arribar davant de la Salle. Allà han omplert la façana d’adhesius i també han llançat ous de pintura negra. Mentrestant els estudiants cridaven responsabilitzant-los de la “privatització” de l’educació. Els cartells reivindicatius portaven escrits el missatge ’Aquí es vulnera el dret a l’educació’.

Després d’aquesta parada, el centenar d’estudiants s’han dirigit fins al carrer de Joan Maragall acompanyats de bombes de fum mentre cridaven “som estudiants i no mercaderies” i “no a la privatització”. La mobilització ha tingut una segona parada davant de la botiga Massimo Dutti de Girona, on els estudiants han enganxat cartells a l’aparador acusant-los de contribuir a “la crisi educativa”.

Finalment els estudiants s’han dirigit fins a la Delegació de la Generalitat a Girona on també han farcit la façana d’adhesius reivindicatius. Posteriorment, els portaveus del sindicat han llegit un manifest reivindicatiu.

A Lleida

Mig centenar d’estudiants s’han manifestat aquest dijous al migdia pels carrers de Lleida en defensa d’una educació pública, equitativa i de qualitat i per exigir que s’atenguin les demandes recollides en el Compromís contra la crisi educativa. La protesta, convocada pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), s’emmarca en la jornada de vaga del 13-M a secundària i a les universitats catalanes. La mobilització encapçalada amb una pancarta amb el lema ’Defensem la pública’ ha sortit de la plaça Víctor Siurana i, després de passar pels serveis territorials d’Educació i la delegació del Govern a Lleida, ha tornat cap al Rectorat de la Universitat de Lleida, on ha acabat amb la lectura d’un manifest.

La manifestació ha arrencat poc abans de dos quarts d’una del migdia de la plaça Víctor Siurana i ha recorregut diversos carrers del centre de la capital del Segrià per tornar de nou al Rectorat. Durant la marxa, els manifestants s’han aturat davant dels serveis territorials d’Educació i de la delegació del Govern a Lleida i han proferit consignes com ara “l’educació no és un negoci”, “educació, pública i de qualitat”, “rectors, últim avís, signeu el Compromís” o “absolució, pública a judici”, entre altres. La protesta ha tallat durant una estona alguns vials com ara el passeig de Ronda o la rambla d’Aragó.

Una de les principals reivindicacions dels estudiants és exigir als rectors de les universitats públiques catalanes que subscriguin el Compromís contra la crisi educativa, i al futur Govern que inclogui les demandes que recull aquest document en l’agenda política. El Compromís demana l’equiparació de preus de grau i màster i de graus, les pràctiques remunerades, blindar el català a les aules, revisió dels plans docents en perspectiva de gènere i protocols efectius, i un posicionament clar per l’absolució de les companyes encausades per defensar la universitat públic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona