Josep Maria Casasús, ‘honoris causa’ per a la comunicació a la UdG
El periodista veu reconeguda la seva implicació per assolir la implantació dels estudis al campus gironí
És la primera investidura honorífica a la universitat després de les restriccions per la pandèmia
El periodista Josep Maria Casasús va ser investit ahir al migdia doctor honoris causa per la Universitat de Girona (UdG). Catedràtic emèrit de periodisme a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i membre de l’Institut d’Estudis Catalans, Casasús, també doctor en ciències de la informació per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), ja havia aconseguit un premi extraordinari per una tesi sobre Josep Pla, la primera centrada en l’escriptor palafrugellenc i també periodista, el 1985, al qual va reivindicar ahir en el seu discurs a l’aula magna Modest Prats de la universitat gironina. A més de Pla, i les seves ironies, Casasús va recordar l’empremta d’altres referents gironins i empordanesos, des del cronista Ramon Muntaner, dins del “paleoperiodisme o protoperiodisme”, fins a l’hemerografia de Pella i Forgas, la retòrica de Coll i Vehí, i els noms de Fages de Climent, Agustí Calvet Gaziel, o Carles Rahola, afusellat “pel delicte d’expressar-se com a pacifista” en “només tres articles”, i Jaume Vicens Vives.
Sobre Casasús, el rector de la UdG, Salvi Güell, li va agrair “el suport incondicional i notable als estudis de comunicació” a la universitat, a banda de “la incorporació de coneixement i prestigi al claustre”. El seu padrí, director científic del Campus de Comunicació, Lluís Costa, que l’ha proposat per a la investidura, també va recordar l’ajut que el juny del 1991, fa 30 anys, i quan sembraven l’embrió per als estudis a Girona, Casasús va prestar “en moments difícils”, i el seu suport posterior com a membre dels successius tribunals de tesis, d’accés a càtedres o conferències.
El periodista va expressar la seva gratitud per ser acollit dins del claustre, en què, després de la seva aportació acadèmica fins ara externa, estarà “ara obligat a estar una mica més atent” encara.
Història antiga i nova
El nou honoris causa, que continua exercint, després del seu pas per Tele/eXpress i La Vanguardia, com a articulista d’aquest diari i col·laborador del diari Ara, manté també el càrrec de síndic de greuges de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), va recordar que se suma a la tasca d’enfortir la UdG “575 anys després” que el rei Alfons el Magnànim aprovés l’Estudi General, antecedent històric habilitat el 1446 pel qual concedia a Girona el privilegi d’atorgar títols de gramàtica, retòrica, filosofia i teologia, dret i medicina.
I des de la institució, el rector Salvi Güell va celebrar la possibilitat de reprendre actes institucionals aquests dies, que a més de les cerimònies de graduació d’alumnes ajornats per la pandèmia, van permetre celebrar la investidura de Casasús a l’aula magna. El periodista s’afegeix a altres personalitats distingides per la UdG des que, l’any 1997, es va investir el psicòleg Jerome Seymour Bruner com a primer doctor honoris causa de la universitat. Les darreres proclamacions han estat abans de la crisi provocada per la pandèmia amb el reconeixement del químic teòric Evert Jan Baerends, l’ecòleg Sovan Lek i el flamant Premi Nacional de Cultura, el poeta i pintor Narcís Comadira.