Educació

Les famílies podran entrar a les escoles el curs vinent

La millora de les dades epidemiològiques permetria flexibilitzar l’ús de la mascareta als espais exteriors

Educació reconeix que el curs que avui acaba ha tingut mancances en l’àmbit pedagògic

Avui acaba el curs escolar més complex que ha hagut d’afrontar la comunitat educativa, després de la tremenda sacsejada per al sistema que va suposar el confinament i les classes virtuals. I malgrat les pors que va representar l’aposta per la presencialitat, el resultat ha estat positiu. “Ha estat un èxit col·lectiu, un èxit de país”, va valorar ahir el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray. “La presencialitat assegura la igualtat d’oportunitats, i hi vam apostar, a diferència de molts altres països, malgrat les incerteses”, va recordar. L’escola, però, no és aliena a l’impacte de la pandèmia, i des del punt de vista pedagògic han tingut “dificultats i mancances”, va reconèixer el conseller. El Departament d’Educació s’ha marcat com a repte estendre la transformació educativa a tot el sistema, amb un aprenentatge competencial que no es basi només en l’aprenentatge de coneixements, i reforçar especialment l’acompanyament tutorial i emocional. Perquè una de les grans afectades per la pandèmia ha estat la salut emocional d’infants i joves, com han vist aquest curs en escoles i instituts. “Donarem impuls al pla de salut mental perquè impregni tot el sistema educatiu. Molts alumnes no s’han pogut aïllar de l’emergència que han viscut a casa”, explicava ahir el conseller. La directora de l’institut escola Eixample, Isabel Balaguer, va corroborar que “hi ha nens que ho han passat malament a casa per situacions familiars provocades per la Covid, però aquest any que han estat a l’escola han estat acompanyats, tant en el terreny de la tutoria com de les orientadores”. En general, els alumnes “s’han adaptat amb una facilitat molt gran a tots els canvis que hi ha hagut”, van afirmar Balaguer i la coordinadora pedagògica del centre, Laura Maurel.

Els centres ja estan organitzant el curs vinent després de rebre fa un mes el pla d’actuació del departament. El conseller va anunciar ahir que el curs vinent les famílies podran tornar a entrar als centres escolars –s’ha permès en les festes de final de curs–. Va explicar que hi ha centres que volen mantenir les reunions telemàtiques, mentre que d’altres reclamen recuperar el contacte presencial. També es flexibilitzaran altres mesures organitzatives. No caldrà prendre la temperatura abans d’entrar a classe, es podran barrejar grups al pati i es relaxaran els protocols de neteja. Sí que es mantindrà la ventilació, ja que s’ha demostrat més presència del virus als aerosols que a les superfícies, i la unitat de funcionament continuarà sent el grup de convivència.

Quant a la mascareta, “no és una mesura organitzativa, perquè es pot treure en qualsevol moment, i això ho decidirà Salut”, va dir el conseller. L’evolució de la pandèmia fa preveure que se’n podria prescindir als espais exteriors. Gonzàlez-Cambray va insistir que l’escola no ha estat amplificadora del virus i que en el pitjor moment de la segona onada es van confinar 3.504 grups, el 4,8% del total. Durant el curs s’han fet un milió i mig de PCR en l’entorn educatiu.

“Ha estat un curs de supervivència”

Rosa M. Bravo

Aquest que acaba “ha estat un curs de supervivència per als docents”, segons va valorar ahir la portaveu del sindicat Ustec-Stes, Iolanda Segura, a l’ACN. Va retreure al departament no haver posat els recursos necessaris i va insistir en la necessitat de reduir ràtios. Va afirmar que hi ha hagut escoles que s’han mantingut obertes amb situacions de “col·lapse” per positius. Tant el sindicat com la federació de famílies Affac van reclamar flexibilitzar mesures com el grup bombolla. La presidenta de l’Affac, Belén Tascón, va lamentar que les famílies no hagin pogut participar en el dia a dia de l’escola. “L’educació es fa entre tota la comunitat”, va dir.

El conseller, al seu torn, va assenyalar que s’han destinat enguany 612 milions d’euros addicionals a contractar 8.200 professionals que es mantindran el curs vinent, a accelerar el pla digital i al pla de millora d’oportunitats educatives.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES