Educació

La Bofill proposa un finançament asimètric segons les necessitats dels centres

Requereix un increment del 15% del pressupost actual i per això demana mantenir els 570 MEUR extra per la Covid

La Fundació Bofill ha reclamat al Departament d’Educació que apliqui un sistema de finançament asimètric segons les necessitats de cada centre. Això permetria que els de més complexitat social i territorial rebessin més recursos. L’organització calcula que si s’apliqués un sistema de fórmula d’aquestes característiques, un centre públic de primària de màxima complexitat passaria de rebre 5.246 euros per alumne i any a 6.860. Segons els seus càlculs, els centres públics amb alumnat vulnerable només reben actualment 800 euros més per alumne, quantitat “insuficient” per garantir les necessitats. La fórmula plantejada requereix un increment del 15% del pressupost actual, uns 60 milions, per això reclama mantenir els 570 milions extra per la Covid.

El sistema proposat per la Bofill s’anomena de ‘finançament per fórmula’ i representa un “canvi radical” en el model de finançament educatiu a Catalunya que deixaria enrere l’actual sistema molt lineal. Tot i això, l’organització afirma que no és res extraordinari ja que hi ha països que l’apliquen com Finlàndia, Suècia, Països Baixos, Regne Unit o Canadà.

Tant el director de la Fundació, Ismael Palacín, com el cap de projectes, Miquel Àngel Alegre, han explicat que un dels principals problemes actuals, més enllà de l’infrafinançament, és el fet que els recursos es reparteixen de manera lineal basant-se bàsicament en la grandària del centre. A aquests recursos se li sumen aportacions “marginals” per atendre complexitats concretes. L’organització insisteix que perjudica especialment aquells que tenen més complexitat i necessitats de més docents, suports intensius i diners per garantir la gratuïtat de les activitats complementàries, sortides i colònies a tots els alumnes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vint anys al servei de les famílies més vulnerables

Badalona
societat

Dignitat a les Vies presenta les seves queixes a Renfe

barcelona
Societat

Només troben llar per a un dels 45 usuaris de l’alberg que han tancat a Badalona

Badalona
Olot

Els sants tornen a la façana de Sant Esteve

Olot
societat

Pressió social per a la pacificació de l’N-2

mataró
política municipal

Banyoles invertirà més de 2 milions d’euros en diferents actuacions

BANYOLES
FIGUERES

Càritas celebra 50 anys a la ciutat

FIGUERES
societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions a qui no llenci bé les escombraries

REUS